Nieuws Binnenland

Moody's waarschuwt voor Russische dochter Credit Europe Bank

Dinsdag 15 april 2014 18:46 AMSTERDAM (Dow Jones)--Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating verlaagd van Credit Europe Bank nv na een verzwakking vorig jaar bij het belangrijkste bedrijfsonderdeel, de Russische dochterbank Credit Europe Bank Ltd.
De rating van de Nederlandse nv zakte een stap naar Ba3, drie stappen onder 'investment grade'. De zelfstandige rating van de Russische bank, die vooral consumentenleningen verstrekt, daalde een stap tot B1. Daarmee behoren leningen aan deze bank volgens Moody's tot de categorie 'speculatief' en 'hoog kredietrisico'.
De Russische dochter was vorig jaar goed voor 32% van de balans en 73% van de omzet van de Nederlandse nv. Het bedrijf zag de afhankelijkheid van korte funding vorig jaar toenemen. Eind vorig jaar moest 37% van de balans binnen een jaar worden geherfinancierd op de kapitaalmarkten, tegen 25% een jaar eerder. Dit vergroot het herfinancieringsrisico, zeker nu Russische banken minder toegang hebben tot de kapitaalmarkten, merkt Moody's op.
Ook gezien de zwakkere economische vooruitzichten in Rusland zal de bank daarom mogelijk zijn leverage willen verkleinen, wat de efficientie en winstgevendheid zou drukken.
Moody's verwacht dat de Nederlandse nv wel te hulp zal schieten als de Russische dochter in problemen komt. De nv is minder afhankelijk van de kapitaalmarkten en is voldoende gekapitaliseerd en winstgevend, stelt het ratingbureau.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com

(END) Dow Jones Newswires
April 15, 2014 12:46 ET (16:46 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


 

  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed