*

Nieuws Binnenland

Imtech: geen Duits kartel, mogelijk wel overtredingen in VAE - Update

dinsdag 13 januari 2015 10:37

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'Imtech ziet geen bewijs voor schending mededingingsregels Duitse tak, nieuw onderzoek VAE' om reactie bedrijf, analist en extra informatie toe te voegen.)Door Levien de Feijter

Van DOW JONES NIEUWSDIENSTAMSTERDAM (Dow Jones)--Imtech nv (IM.AE) heeft geen bewijs gevonden voor overtreding van mededingingsregels in Duitsland bij twee energieprojecten, maar is wel een nieuw onderzoek begonnen naar mogelijke overtredingen van exportregels in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De beursreactie is gematigd te noemen, zeker in het licht van de grote koerssprongen die het aandeel in het verleden maakte na nieuws over probleemprojecten uit het verleden. Omstreeks 10.10 uur noteert het aandeel 1,1% lager op EUR3,52.

Imtech maakte begin november bekend een onderzoek te zijn begonnen naar eventuele gemaakte prijsafspraken bij energieprojecten in de periode 2008-2010 nadat een klokkenluider aan de bel had getrokken. Het onderzoek heeft volgens het concern geen bewijs opgeleverd dat mededingingsregels zijn overtreden.

Imtech wil desgevraagd geen informatie verschaffen over eventuele vervolgstappen in de kwestie en kan ook niet aangeven of autoriteiten de zaak in onderzoek hebben.

Het bedrijf maakt dinsdag tevens bekend een nieuw onderzoek te zijn begonnen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar mogelijke overtredingen van internationale regels ten aanzien van exportbeperkingen door onderdeel Imtech Marine. Imtech heeft hier een servicecenter dat reserve-onderdelen voor radar- en communicatieapparatuur levert aan internationale rederijen. Eind november ontving het concern uit Gouda een melding over mogelijke schendingen, zegt een woordvoerder, en sindsdien wordt de kwestie onderzocht.

De activiteiten van Imtech Marine in VAE zijn goed voor een jaaromzet van ongeveer EUR15 miljoen. Uit de eerste onderzoeksresultaten komt volgens het concern naar voren dat de eventuele schendingen betrekking hebben op een relatief klein percentage van deze inkomsten.

Tot slot werd vorige week bekend dat het Poolse bedrijf PBG een claim van EUR131 miljoen heeft ingediend bij Imtech vanwege het niet nakomen van contractuele afspraken met betrekking tot de bouw van een voetbalstadium in 2012. Daarover meldt het bedrijf nu dat Imtech zelf in 2013 als eerste een claim heeft ingediend tegen PBG inzake dit project. Het concern herhaalt de claim van PBG onrealistisch te vinden vanwege de grootte van het bedrag en de timing.

Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities vindt het positief dat het interne onderzoek bij de energieprojecten geen mogelijke overtredingen heeft opgeleverd. De zaak in VAE is een verrassing volgens hem en ondanks dat de blootstelling beperkt lijkt te zijn leidt het tot een bepaalde mate van onzekerheid, omdat details nog niet bekend zijn. Ook over de Poolse claim bestaat volgens de analist nog steeds enige onzekerheid over de uitkomst.Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; levien.defeijter@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

January 13, 2015 04:37 ET (09:37 GMT)