*

Nieuws Binnenland

TSMC verkoopt belang in ASML - update

donderdag 15 januari 2015 11:08

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'TSMC verkoopt belang in ASML' om reactie ASML, commentaar analist en actuele koers toe te voegen)AMSTERDAM (Dow Jones)--Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) verkoopt zijn aandelen in ASML Holding nv (ASML.AE), zegt chief financial officer Lora Ho van de Taiwanese chipfabrikant donderdag.

TSMC nam in augustus 2012 een belang in de Veldhovense chipmachinefabrikant, in het kader van het Customer Co-Investment Program. Ook andere belangrijke klanten Intel en Samsung deden dat, om de ontwikkeling van de nieuwe EUV-technologie te versnellen.

De lock-up periode van 2,5 jaar voor die stukken is nu bijna afgelopen en TSMC wil de geboekte winsten gaan verzilveren, blijkt uit de verklaring van de CFO bij de kwartaalcijfers donderdag. Het bedrijf heeft al kopers gevonden, maar kan vanwege de lock-up periode de winst van EUR483,5 miljoen pas bijschrijven in het tweede en derde kwartaal. Wie de kopers zijn, is niet bekendgemaakt.

Volgens de registers van de AFM had TSMC een belang van 5% in ASML.

ASML wil geen commentaar geven op de aandelentransacties van zijn Taiwanese partner en laat weten dat de relatie met TSMC onverminderd sterk blijft.

Analist Bernd Laux van Kepler Cheuvreux kan zich goed voorstellen dat de beslissing om de aandelen te verkopen is ingegeven door de financieringsbehoeften voor de grote investeringsplannen van TSMC. De chipmaker steekt dit jaar $11,5 miljard tot $12 miljard in capex, en dat is volgens de analist meer dan verwacht.

Hij ziet de beslissing om uit te stappen als een signaal dat TSMC zich comfortabel voelt met de voortgang van EUV en dat er geen twijfel meer is over het tijdig beschikbaar zijn van de nieuwe technologie. "Wij geloven dat iedere interpretatie over een verlies van vertrouwen bij TSMC in ASML fout is", zegt de analist.

Laux denkt dat het goed mogelijk is dat ook het 3%-belang van Samsung snel in de verkoop gaat, maar dat Intel zijn 15% in ASML zal behouden in de nabije toekomst. De analist verwacht dat ASML de 'overhang' van de aandelen die boven de markt hangen zal proberen te minimaliseren door zoveel mogelijk aandelen in te kopen.

Het aandeel ASML staat donderdag om 10.35 uur 0,4% hoger op EUR87,77, in een 0,5% hogere AEX.Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

January 15, 2015 05:08 ET (10:08 GMT)