*

Nieuws Binnenland

Chinese verzekeraar steekt EUR1,5 miljard in overname Reaal - Update

maandag 16 februari 2015 11:29

(Update van eerder gepubliceerd bericht 'SNS Reaal verkoopt Reaal aan Chinese verzekeringsmaatschappij', om extra informatie toe te voegen.)Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENSTAMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandse overheid verkoopt de verzekeringsactiviteiten van het genationaliseerde SNS Reaal aan Anbang Group Holdings co ltd, dat een slordige EUR1,5 miljard investeert in wat een opmaat lijkt naar verdere expansie van de Chinese verzekeringsmaatschappij in Europa.

Naast de overnamesom van EUR150 miljoen zal AnBang EUR770 miljoen tot EUR1 miljard injecteren in de verzekeringsgroep Reaal nv, inmiddels ook bekend onder de nieuwe naam Vivat, om de kapitaalpositie te versterken, stelt minister van Financien Jeroen Dijsselbloem maandag in een toelichting. Bovendien zal AnBang EUR552 miljoen aan leningen aflossen aan SNS Bank en SNS Reaal.

"Deze transactie past in de strategie van Anbang van internationale diversificatie en ontwikkeling in Nederland", stelt het Chinese bedrijf in een verklaring. "Wij zijn van mening dat Anbang kan profiteren van de voortdurende consolidatie in de Nederlandse verzekeringssector."

De verkoop van Vivat zal naar verwachting in het derde kwartaal worden afgerond, als toezichthouders, waaronder De Nederlandsche Bank (DNB), toestemming verlenen. De overnamesom kan lager uitvallen, als zich voor het einde van het tweede kwartaal van dit jaar tegenvallers voordoen. Bij grote tegenvallers voor 30 juni 2015, als de transactie van kracht wordt, kan de overname nog worden afgeblazen.

AnBang, tot voor kort een onbekende naam buiten China, baarde internationaal vooral opzien met de recente overname van het chique Waldorf Astoria Hotel in New York. Daarnaast kocht AnBang in de tweede helft van vorig jaar de Belgische verzekeringsmaatschappij Fidea, evenals een kleine Belgische bank van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd.

Het Chinese bedrijf wil verzekeringen en beleggingsproducten verkopen aan zijn Chinese klanten in Europa, meldde Anbang bij de overname van Fidea op zijn website. Met zijn Europese expansie kan het bedrijf ook zijn klanten in China mogelijk meer beleggingsmogelijkheden aanbieden.

Dat de Chinese partij er nu ook met Reaal vandoor gaat, is een verrassing. Analisten gingen vooraf uit van een fusie met de andere genationaliseerde Nederlandse verzekeraar ASR, die een overnamebod had voorbereid in combinatie met investeerders. Een dergelijke fusie zou veel synergievoordelen bieden. Het Financieele Dagblad (FD) meldde onlangs echter dat het samengaan van de twee Nederlandse verzekeraars was gestuit op financiele tekorten bij Vivat.

Een deel van deze tekorten wordt nu opgevangen door een extra kapitaalinjectie door de Nederlandse staat. De verkoop van Reaal aan Anbang levert een miljardenverlies op voor de holding SNS Reaal, die Reaal voor zo'n EUR2,4 miljard in de boeken had staan.

Om te voorkomen dat het bankbedrijf SNS Bank door dat boekverlies in financiele problemen komt, koopt de regering de bank voor EUR2,7 miljard uit de genationaliseerde holding.

De investering van de regering in de nationalisering van het concern stijgt hiermee naar meer dan EUR6 miljard. Als SNS Bank voor EUR2,7 miljard kan worden verkocht, zou de regering de kosten van de nationalisering voor de belastingbetaler geheel kunnen compenseren, stelt Financien, hoewel de haalbaarheid van de bijbehorende rekensom een "hoge onzekerheid" kent. SNS Reaal moest begin 2013 worden genationaliseerd, na miljardenverliezen op vastgoedfinancieringen.Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

February 16, 2015 05:29 ET (10:29 GMT)