*

Nieuws Binnenland

Heineken gaat bier brouwen zonder gebruik fossiele brandstoffen

woensdag 8 april 2015 15:16

Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENSTAMSTERDAM (Dow Jones)--Heineken nv (HEIA.AE) gaat nog dit jaar in het Oostenrijkse Goss bier brouwen, waarbij geen fossiele brandstoffen meer gebruikt zullen worden.

"Door een combinatie van gebruik van biomassa, zonne-energie en thermische energie wordt de brouwerij de eerste grote bierbrouwerij ter wereld, met een productie van meer dan 1 miljoen hectoliter per jaar, die 100% vrij zal zijn van fossiele brandstoffen en dus volledig CO2-neutraal", zegt Heineken-directeur Global Sustainable Development Michael Dickstein in een toelichting op het duurzaamheidsrapport 2015 tegen Dow Jones.

De Oostenrijkse brouwerij gaat in november over naar het nieuwe energiesysteem voor het brouwen van onder meer het lokale merk Gosser. In het project wordt samengewerkt met de Brau Union Osterreich, de firma BioEnergy International AG en regionale en lokale overheden.

Intussen is Heineken samen met de VN-organisatie Unido (United Nations Industrial Development Organisation) bezig met een studie om te onderzoeken hoe overtollige energie van een nog nader te selecteren lokale brouwerij in Afrika optimaal kan worden aangewend als hernieuwbare energievoorziening van de lokale bevolking.

"We zijn nu bezig met een haalbaarheidsstudie, en hopen samen met Unido nog voor de zomer een keuze te maken voor de locatie, waar we het proefproject dan samen met de lokale autoriteiten, organisaties en bevolking verder kunnen uitwerken", zegt Dickstein.

Heineken heeft in de afgelopen zes jaar wereldwijd EUR75 miljoen kunnen besparen op vermindering van energie- en watergebruik, blijkt uit het woensdag verschenen duurzaamheidsrapport. In het afgelopen jaar werd gemiddeld 3,9 hectoliter water per hectoliter bier gebruikt en het bierconcern wil dit verder terugdringen naar 3,5 hectoliter water per hectoliter bier.

Heineken heeft de CO2-uitstoot per hectoliter bier sinds 2008 met 30% verminderd, en inmiddels komt 20% van alle gebruikte energie uit herbruikbare bronnen, blijkt uit het duurzaamheidsverslag.Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

April 08, 2015 09:16 ET (13:16 GMT)