*

Nieuws Binnenland

NXP verkoopt signaalversterkers voor $1,8 mrd

donderdag 28 mei 2015 15:01

AMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandse chipmaker NXP Semiconductors nv (NXPI) verkoopt zijn signaalversterkerbedrijf aan het Chinese investeringsbedrijf Jianguang Asset Management voor $1,8 miljard, om goedkeuring van mededingingsinstaties te krijgen voor de eerder aangekondigde overname van Freescale Semiconductor Ltd.

Met de overname van de Amerikaanse chipproducent voor $11,8 miljard zou de op drie na grootste chipmaker van de wereld ontstaan met een waarde van meer dan $30 miljard, zegt NXP. Het bedrijf denkt door de fusie met Freescale zijn positie voor een nieuwe golf toepassingen, 'The Internet of Things', sterk te zullen verbeteren.

De deal is nog afhankelijk van toestemming van de toezichthouder, aldus NXP, dat verwacht dat de transactie in het tweede halfjaar van 2015 wordt afgerond.

De halfgeleidersector consolideert snel als gevolg van afnemende groei en toenemende concurrentie. Eerder vandaag werd bijvoorbeeld bekendgemaakt dat chipleverancier Avago Technologies Ltd (AVGO) sectorgenoor Broadcom Corp (BRCM) overneemt voor $37 miljard.

"Het landschap lijkt met de dag te veranderen", zegt NXP-woordvoerder Joon Knapen donderdag.

Aangezien Freescale en NXP allebei dominante marktposities hebben in signaalversterkende transistoren, was het al duidelijk dat een van de bedrijven hun activiteiten op dit vlak zou moeten verkopen om groen licht van de toezichthouders te krijgen. Samen zouden beide bedrijven een marktaandeel van tussen de 80 en 90% hebben. Zogeheten RF Power-transistors zijn chips die worden gebruikt om de signaalsterkte van zendmasten te verhogen.

De opbrengst van de verkoop kan worden gebruikt voor de financiering van de overname van Freescale.

Dat Jianguang in staat was het onderdeel snel over te nemen was een belangrijke factor om de deal door te zetten, zei chief executive Richard Clemmer. Hij erkende dat wellicht een hogere prijs zou zijn bedongen indien er meer tijd was genomen voor de overname.

Alle patenten en het intellectueel eigendom die verbonden zijn aan RF Power gaan mee naar de Chinezen, net als NXP's back-end productiefaciliteiten in de Filipijnen. Ook het management blijft aan.

De transactie moet nog worden goedgekeurd voor de toezichthouders. Naar verwachting zal de deal in de tweede helft van het jaar worden afgerond. NXP verwacht dat de verkoop in het vierde kwartaal en in 2016 de winst zal drukken.Door Chester Yung en Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; archie.vanriemsdijk@wsj.com(END) Dow Jones Newswires

May 28, 2015 09:01 ET (13:01 GMT)