Nieuws Binnenland

OPEC wil overaanbod olie bespreken

Maandag 25 januari 2016 13:13

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) wil met niet-leden zoeken naar mogelijkheden om het overaanbod van olie in te dammen. Secretaris-generaal Abdullah al-Badri noemde het vinden van een oplossing maandag cruciaal.

Het oliekartel liet zijn productieplafond, officieel 30 miljoen vaten per dag, los in december, terwijl de Russische productie in de buurt van recordniveaus ligt en ook de schalievelden in de Verenigde Staten nog veel opleveren.

Het aanbod is derhalve veel groter dan de vraag. Die factoren en de zorgen over de Chinese economie hebben de olieprijs deze maand gedrukt tot de laagste stand in ruim twaalf jaar.

Al-Badri zei wel signalen te zien dat de oliemarkt later dit jaar in balans komt. Hij wees daarbij op recente voorspellingen dat de vraag met 1,3 miljoen vaten per dag zal stijgen, terwijl de productie buiten de OPEC dagelijks met 600.000 vaten zal dalen.


Reacties

  • Aanvulling op mijn eerdere post: in the daily telegraph ook een uitgebreid verslag van het event, met een strekking die inderdaad meer gaat in de richting van het korte epistel hier op beurs.nl, met als ondertitel o.a. "Tough times requires tough choices. It is crucial that all major producers sit down and come up with a solution," said Opec chief al-Badri", zie http://www.telegraph.co.uk/finance/oilprices/12120946/Opec-pleads-for-Russian-alliance-to-smash-oil-speculators.html Ernstig dat over zo'n cruciaal event geen eenduidige informatie wordt verspreid en dat het standpunt van de Opec voorman blijkbaar zo onduidelijk is. Misschien is het opzet van hem om zo (de door hem -terecht- verfoeide) speculanten het "werk" onmogelijk te maken.

    Duboman 26 januari 2016 21:48:07
  • De meer uitgebreide weergave op Reuters van het even in Londen geeft een heel ander beeld, namelijk dat het dominante standpunt binnen OPEC nog steeds is, dat de markt z'n werk moet doen en ook wel zal doen - en sterker nog - dat de eerste tekenen daarvan ook al zijn waargenomen door hen. Hij zei ook dat het van vitaal belang is dat de markt het overaanbod corrigeert - "de markt" dus. Verder is de groei wel vertraagd in China, maar minder groei is nog steeds groei, waardoor nog steeds sprake is van een stijgende vraag naar olie dit jaar. Zie http://www.reuters.com/article/us-opec-badri-idUSKCN0V30YA

    Duboman 26 januari 2016 13:41:57
  • Redding nabij, dit volkomen betrouwbare kartel zal wel snel tot overeenstemming komen .....

    Crash 25 januari 2016 14:10:59

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed