Nieuws Binnenland

'Pensioenfondsen tegen lagere medicijnprijs'

Woensdag 9 maart 2016 08:24

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse pensioenfondsen stemden in 2014 tegen een voorstel dat farmaceut Gilead zou dwingen prijzen van het geneesmiddel Solvadi te verlagen. Dat meldt televisieprogramma Zembla woensdag na eigen onderzoek.

Solvadi is een medicijn tegen hepatitis C. In de Verenigde Staten kost een enkele pil 1000 dollar, zo rekende Zembla voor. In Nederland wordt voor het medicijn 600 euro betaald. Volgens de onderzoekers staat door de hoge prijs de toegang tot het middel onder druk.

Zembla ontdekte dat onder meer pensioenfondsen ABP en SBZ tijdens een aandeelhoudersvergadering van Gilead tegen het voorstel stemden om het salaris van Gilead-topman John Martin te koppelen aan de beschikbaarheid van de medicijnen.

PFZW

Uit de reportage blijkt onder meer dat miljoenenbeloningen voor bestuurders, die worden vastgesteld door de aandeelhouders, voor hogere medicijnprijzen zorgen. Managers krijgen daardoor veel prikkels om de prijzen zo hoog mogelijk op te drijven.

Overigens werd het voorstel om het salaris van de bedrijfstop van Gilead aan de beschikbaarheid van medicijnen te koppelen door 98 procent van de aandeelhouders verworpen, omdat ook zij profiteren van hogere prijzen. Pensioenfonds PFZW zou wel voor het voorstel hebben gestemd.


Reacties

  • ongeloofelijk, is er werkelijk dan helemal geen etiek meer in deze verotte maatschappij waar alles lijkt te draaien om de aandeelhouders????

    molenaar 09 maart 2016 11:07:31
  • we dachten eerst de ziekenfonds en nu blijkt nu ook dat de pensioenfondsen achter de dure zorgkosten na een beetje komen we achter waarom de zorgkosten zo hoog zijn het zijn graaiers

    jan 09 maart 2016 09:33:18
  • hadden we dan het idee dat pensioenfondsen geen zakken vuller 's waren ha ha hi niets nieuws onder de zon helaas

    Piebe 09 maart 2016 09:24:08

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed