*

Nieuws Binnenland

Update: Van Lanschot versterkt zich met private bank Staalbankiers

dinsdag 9 augustus 2016 12:32

Bank betaalt 16 miljoen euro aan verkoper Achmea.

De overname van de private banking-activiteiten van Staalbankiers is een slimme zet van Van Lanschot, dat hiermee zijn schaal vergroot zonder zijn buffers te veel aan te tasten. Dit stelden analisten naar aanleiding van het bericht.

Van Lanschot kondigde de overname dinsdag aan. Naast de klantrelaties verwerft de private bank hiermee 1,7 miljard euro aan beheerd vermogen, plus 280 miljoen euro aan spaargelden en enig effectenkrediet.

Ook komen de 25 private bankers en beleggingsspecialisten van Staalbankiers in dienst bij Van Lanschot. De hypotheekportefeuille en de activiteiten van de overige 35 medewerkers van Staalbankiers worden niet overgenomen.

De overnamesom van 16 miljoen euro kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van hoe veel beheerd vermogen daadwerkelijk overkomt naar Van Lanschot.

"De specialisten van Staalbankiers ondersteunen vermogende particulieren, ondernemers, professionals, verenigingen en stichtingen, hetgeen nauw aansluit bij onze klantgroepen", zei bestuurslid Ricard Bruens van Van Lanschot.

"De verkoop past in de strategie van Achmea om ons te concentreren op onze verzekeringsactiviteiten", zei bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea.

Partijen verwachten de transactie in het vierde kwartaal af te ronden.

Analist Benoit Petrarque van KeplerCheuvreux noemde het dinsdag een "slimme" overname, die direct bijdraagt aan de winst per aandeel Van Lanschot, met beperkte gevolgen voor de kapitaalbuffer.

Hij ziet een winstbijdrage van ruim 3 miljoen euro, terwijl ING-analist Albert Ploegh rekent op 4 miljoen euro winstgroei, ervan uitgaande dat driekwart van het beheerde vermogen instemt met de overgang naar Van Lanschot. Alle Staalbankiers-klanten moeten individueel akkoord gaan met de transfer.

Beide analisten hebben een koopadvies op het aandeel.

Ploegh denkt verder dat de integratierisico's beperkt zijn, omdat alleen klanten en private bankers worden overgenomen en geen IT- of backoffice-activiteiten.

De overname versterkt het beheerd vermogen met ongeveer 10 procent, volgens Ploegh, waarbij de kernkapitaalratio met een kwart procentpunt daalt ten opzichte van het meest recente percentage van 16 procent. Dit zal de ruimte om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders niet wezenlijk aantasten, verwacht de analist.

Staalbankiers werd in 1916 opgericht door Machiel Staal in Den Haag en ontwikkelde zich van commissionairshuis tot private bank, met kantoren in Den Haag, Oosterbeek en Zwolle. In 1994 werd de bank overgenomen door verzekeraar Achmea.

Het aandeel Van Lanschot noteerde dinsdag op een overwegend groen Damrak 2,7 procent hoger op 17,00 euro.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 09, 2016 06:32 ET (10:32 GMT)