Nieuws Binnenland

Update: Lucas Bols en Rémy Cointreau akkoord over joint venture Passoa

Vrijdag 14 oktober 2016 12:21 Transactie draagt bij aan winst Lucas Bols.
(ABM FN-Dow Jones) Lucas Bols en Rémy Cointreau hebben een akkoord bereikt om een joint venture te vormen om het merk Passoã te exploiteren en verder te ontwikkelen. Dit maakte de Nederlandse destillateur vrijdag voorbeurs bekend.
"Met Passoã voegen wij een iconisch premiummerk toe aan onze portefeuille van wereldwijde merken. Hierdoor versterken wij onze positie op een aantal van onze belangrijkste markten en zal ons bestaande distributienetwerk beter worden benut. Bovendien zien wij kansen voor verdere groei van het merk Passoã in een aantal markten, waaronder de VS", aldus CEO Huub van Doorne van Lucas Bols in een toelichting.
Rémy Cointreau zal alle bedrijfsactiviteiten van Passoã inbrengen, met inbegrip van distributie, productie, handelsmerken en voorraad, terwijl de bijdrage van Lucas Bols zal bestaan uit werkkapitaal evenals de inbreng van kennis en expertise van de likeur- en cocktailsector.
Lucas Bols krijgt de operationele en financiële zeggenschap over de nieuwe joint venture, nadat de transactie is afgerond. Dit gebeurt naar verwachting aan het einde van dit jaar. Onderdeel van de afspraken met Rémy Cointreau is dat Lucas Bols aanvankelijk 5 miljoen euro aan werkkapitaal zal investeren, hetgeen wordt gedekt door bestaande kredietfaciliteiten. Volgens analist Alan Vandenberghe van KBC Securities zet dit niet al te veel druk op de financiële structuur van de Nederlandse destillateur.
De transactie zal volgens Lucas Bols leiden tot een stijging van de omzet met 18 miljoen naar 91 miljoen euro. De joint venture, die volledig door Lucas Bols wordt geconsolideerd, levert naar verwachting een bedrijfsresultaat (EBIT) op van ongeveer 7 miljoen euro en netto is de samenwerking daarmee goed voor een winst van 2 miljoen euro. De winst per aandeel zal daardoor met 20 procent stijgen van 0,94 euro over het boekjaar 2015/2016 naar circa 1,13 euro. Al met al heeft de joint venture volgens analist Robert Jan Vos van ABN AMRO een "materiële impact" op Lucas Bols.
Vos merkte daarbij op dat Passoã bij Rémy Cointreau wellicht niet de volledige aandacht krijgt, omdat het merk kleiner is dan de echte grote merken van de Franse drankengigant. Daarom past de vruchtenlikeur volgens de analist wellicht beter bij het Nederlandse Lucas Bols.
De 18 miljoen euro omzet die met Passoã wordt gerealiseerd, komt voor 85 procent uit West-Europa en de overige 15 procent wordt geboekt in Noord-Amerika en Japan.
Voor zijn wereldwijde merken hanteert Lucas Bols een groei op de middellange termijn van 3 tot 4 procent. Passoã draagt volgens Van Doorne bij aan deze groei, maar de topman wilde niet zeggen of de vruchtenlikeur al op dit niveau zit. Wel zei de CEO tegenover ABM Financial News dat de marges van Passoã "in lijn liggen" met die van de andere mondiale merkten die Lucas Bols voert.
De kans bestaat dat Lucas Bols op termijn de volledige joint venture voor Passoã overneemt. Tegenover ABM Financial News sprak Van Doorne van "de middellange" termijn. De financiering hiervoor is volgens Lucas Bols al veilig gesteld.
Begin september meldde Lucas Bols al met Rémy Cointreau in gesprek te zijn over Passoã. De twee partijen kenden elkaar ook daarvoor al goed en werken op verschillende vlakken samen.
ABN AMRO en KBC Securities hebben beide een Houden advies op Lucas Bols met ieder een koersdoel van 17,50 euro. Het aandeel Lucas Bols steeg vrijdag op een groen Damrak 4,9 procent op 16,47 euro.
Update: om toelichting CEO Van Doorne en analistenreacties toe te voegen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
October 14, 2016 06:21 ET (10:21 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed