Nieuws Binnenland

Omzet Lucas Bols onveranderd

Donderdag 17 november 2016 08:07 Ook vlakke winstontwikkeling destillateur in eerste jaarhelft.
(ABM FN-Dow Jones) Lucas Bols heeft in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar een zelfde omzet als winst geboekt als een jaar eerder in dezelfde periode. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de halfjaarcijfers van de destillateur.
"In de eerste helft van het boekjaar 2016/17 zagen we gunstige ontwikkelingen in Noord-Amerika en de opkomende markten, met autonome omzetstijgingen van respectievelijk 10,7 en 9,2 procent. Azië-Pacific liet zoals verwacht herstel zien, met goede ontwikkelingen in Australië en Nieuw-Zeeland. In West-Europa blijft de markt een uitdaging, vooral in Duitsland en de Benelux", zei CEO Huub van Doorne in een toelichting op de halfjaarcijfers.
De omzet steeg fractioneel met 0,1 procent naar 39,4 miljoen euro. De destillateur sprak van een groei van de wereldwijde merken met 2,2 procent, tegen constante wisselkoersen.
De brutomarge daalde wel met 0,5 procentpunt naar 60,3 procent en het bedrijfsresultaat (EBIT) viel terug van 11,6 miljoen naar 11,3 miljoen euro.
Onder de streep restte een nettowinst van 7,8 miljoen euro, tegenover 7,7 miljoen euro vorig jaar.
De vrije kasstroom liep met een miljoen euro terug naar 7,8 miljoen euro.
Aandeelhouders kunnen, net als vorig jaar, een interim dividend van 0,31 euro per aandeel tegemoet zien, de helft van de 0,62 euro per aandeel Lucas Bols die in de eerste jaarhelft werd verdiend.
Passoã
Vorige maand verraste Lucas Bols met het akkoord over een joint venture met Rémy Cointreau voor de vruchtenlikeur Passoã.
"Met Passoã voegen wij een iconisch premiummerk toe aan onze portefeuille van wereldwijde merken", zei CEO Huub van Doorne toen.
Lucas Bols krijgt de operationele en financiële zeggenschap over de nieuwe joint venture, nadat de transactie is afgerond. Dit gebeurt naar verwachting aan het einde van dit jaar. Onderdeel van de afspraken met Rémy Cointreau is dat Lucas Bols aanvankelijk 5 miljoen euro aan werkkapitaal zal investeren, hetgeen wordt gedekt door bestaande kredietfaciliteiten.
Door de deal met Rémy Cointreau verwacht Lucas Bols dat de omzet met 18 miljoen euro op jaarbasis zal stijgen. De joint venture zal een bedrijfsresultaat (EBIT) van ongeveer 7 miljoen euro opleveren en een nettowinst van 2 miljoen euro. Dit zal de winst per aandeel met 20 procent stuwen.
Vermoedelijk zal Lucas Bols Passoã op de middellange termijn volledig overnemen.
Outlook
Voor zijn wereldwijde merken zei Lucas Bols eerder al een groeidoelstelling op de middellange termijn van 3 tot 4 procent te hanteren. Donderdag zei de destillateur de positieve vooruitzichten te handhaven met groei voor de wereldwijde merken en een stabilisatie van de regionale merken.
Passoã draagt volgens Van Doorne bij aan deze groei, maar de topman wilde niet zeggen of de vruchtenlikeur al op dit niveau zit. Wel zei de CEO tegenover ABM Financial News dat de marges van Passoã "in lijn liggen" met die van de andere mondiale merken die Lucas Bols voert.
De Passoã joint venture zal naar verwachting vóór het einde van het kalenderjaar 2016 worden opgericht en daardoor voor drie tot vier maanden bijdragen aan de resultaten van Lucas Bols. "Dit positieve effect in de tweede helft van het boekjaar zal naar verwachting min of meer worden geneutraliseerd door de met de Passoã joint venture samenhangende eenmalige transactiekosten", voegde de destillateur daaraan toe.
Tot slot zullen de resultaten dit jaar beïnvloed worden door de stappen die Lucas Bols dit jaar nam om het platform uit te breiden.
Het aandeel Lucas Bols sloot woensdag 0,3 procent hoger op 17,64 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
November 17, 2016 02:07 ET (07:07 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed