Nieuws Binnenland

Nederlandse producenten leveren aan vertrouwen in

Dinsdag 29 november 2016 07:25 Vertrouwensindex november daalt naar 3,4.
(ABM FN-Dow Jones) Het producentenvertrouwen in Nederland is in november gedaald. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
De vertrouwensindex daalde van 4,3 in oktober naar 3,4 in november. In september noteerde de index ook al 3,4.
Positief gestemde producenten bleven in november in de meerderheid en het vertrouwen lag deze maand nog altijd boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van 0,6, zei het CBS.
Producenten in de industrie waren in november minder positief over de productie in de komende drie maanden dan in oktober. Ook waren zij iets minder positief over hun orderportefeuille. Het oordeel over de voorraden gereed product daarentegen verbeterde sterk.
Alle drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in november echter positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat hun voorraad eindproduct als te klein beschouwt is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.
Producenten in de hout- en bouwmaterialen industrie zijn het meest positief, gevolgd door de ondernemers in de textiel- en kledingindustrie. In deze beide branches is het vertrouwen ook het meest toegenomen. Daarentegen is in de papier- en grafische industrie het vertrouwen het meest afgenomen. Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid verslechterde daar.
Duitse producentenvertrouwen
Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Net als de Nederlandse producenten waren de industriële ondernemers in Duitsland in november wat minder positief dan in oktober. Ze waren vooral minder optimistisch over de nabije toekomst. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in september 1,6 procent hoger dan in september 2015.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
November 29, 2016 01:25 ET (06:25 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed