Nieuws Binnenland

Update: BinckBank boekt winst na toename transacties

Maandag 6 februari 2017 12:18 Ziet beheerd vermogen verder dalen.
(ABM FN-Dow Jones) BinckBank heeft in het vierde kwartaal van 2016 winst geboekt, geholpen door een herstellend aantal transacties, maar moest toegeven dat de doelstellingen voor vermogensbeheerder Alex niet zullen worden gehaald, na een verdere uitstroom van vermogen bij de onlinebroker. Dit maakte het bedrijf maandag bekend.
BinckBank boekte een nettowinst van 1,0 miljoen euro, tegen 5,1 miljoen euro een jaar eerder. Dit bracht het jaarresultaat op 4,6 miljoen euro, tegen 30,7 miljoen euro in 2015.
BinckBank kampte vorig jaar met sterke concurrentie en een moeilijk beursklimaat, stelde het bedrijf. De invoering van een inmiddels alweer afgeschafte speculatietaks in België hielp daarbij niet.
Het aangepaste winstcijfer, dat corrigeert voor een fiscaal voordeel bij afschrijvingen, kwam uit op 7,5 miljoen euro, wat het jaarresultaat op 31 miljoen euro bracht. Dat is bijna de helft minder dan de 55 miljoen euro van een jaar eerder. Analisten rekenden vooraf op een aangepaste kwartaalwinst van 6,5 miljoen euro.
Analisten reageerden positief op de cijfers, die onderliggend beter dan verwacht waren, wanneer twee eenmalige posten niet worden meegenomen. Het aandeel steeg bijna 3 procent op een positief Damrak.
Het resultaat werd gedrukt door een extra voorziening van 2,75 miljoen euro voor de afhandeling van klachten over Alex Vermogensbeheer, wat deze schadepost in totaal op 8 miljoen euro bracht. De klachten zijn daarmee uit de weg geruimd, stelde bestuursvoorzitter Vincent Germyns tegen ABM Financial News.
Daarnaast werd het belang in het handelsplatform TOM afgewaardeerd naar nul, wat leidde tot een aanvullende last van 1,7 miljoen euro. TOM is actief op zoek naar strategische partners maar BinckBank verwacht daarbij geen waarde te realiseren uit zijn belang. "De afwaardering is logisch, omdat de marktwaardering lager is dan waarvoor het in de boeken stond", zei de topman.
"Na correctie voor deze twee posten deed Binck het een stuk beter dan verwacht", zei Germyns. Ook volgens analist Cor Kluis van ABN AMRO overtrof BinckBank het marktgemiddelde met de stijging van de provisie-inkomsten uit transacties, exclusief de bijzondere posten.
Minder positief waren analisten over de aanhoudende daling van het beheerde vermogen bij Alex tot 1,3 miljard euro, door uitstroom van 160 miljoen euro aan klantgelden. Over het hele jaar daalde het beheerde vermogen met 25 procent. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers noemde het "geen goed teken" dat de daling van het beheerd vermogen doorzette, ondanks de opleving van de aandelenmarkten in het kwartaal.
Germyns wees op een combinatie van factoren. Om te beginnen was het resultaat vorig jaar niet goed, met beleggingsresultaten rond de nullijn voor bepaalde klanten. Ook was er weinig nieuwe aanwas. "Alex heeft in het verleden een deuk opgelopen", zei de topman, na tegenvallende resultaten in 2014 en 2016, terwijl 2015 een heel positief jaar was. "Alex heeft een asymmetrisch beleggingsbeleid. Dat biedt voordelen, maar er zitten ook nadelen aan vast."
BinckBank verwacht de doelstelling van 3,5 miljard euro in 2018 niet meer te halen. De broker wil het beheerd vermogen desondanks weer laten groeien door andere initiatieven, zoals Binck Laten Beleggen in België, terwijl ook het fondsbeheer-onderdeel Fundcoach vorig jaar groei liet zien. BinckBank is bovendien in Nederland een pilot begonnen met de spaarbemiddelingsdienst Binck Sparen.
Het aantal verwerkte transacties kwam in het vierde kwartaal uit op 1,99 miljoen, wat beter was dan de 1,94 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden en ook 13 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. Voor het hele jaar kwam het aantal transacties op 7,7 miljoen.
Germyns benadrukte dat BinckBank alleen transacties telt waar klanten ook echter voor betalen. "Dit in tegenstelling tot andere partijen."
BinckBank kampt met concurrentie van onlinebroker Degiro. De prijsvechter, opgericht door voormalige BinckBank-medewerkers, meldde afgelopen vrijdag een groei van de omzet in 2016 van 49 procent tot 26 miljoen euro, dankzij een toename van het aantal transacties met 66 procent tot 9,8 miljoen. Degiro groeit snel in andere Europese landen, waar het inmiddels de meeste omzet vandaan haalt.
BinckBank zei maandag waarschijnlijk meer tijd nodig te hebben om het aantal transacties te laten stijgen tot 11 miljoen, zoals de doelstelling is voor 2018. Germyns sluit overigens niet uit dat het doel toch nog wordt gehaald. "Maar als je vraagt of het waarschijnlijk is, dan zeg ik nee." Volgens Germyns zou in Frankrijk en in België het aantal transacties kunnen opveren na de forse terugval door de speculatietaks in deze landen.
De kosten stegen. "Zoals altijd gaan de kosten voor de baat uit", zei Germyns. Daarbij zorgde de invoer van de nieuwe Mifid-2 regelgeving ervoor dat er een stuk minder geld over was om inspanningen te doen voor nieuwe initiatieven. Germyns benadrukte dat de hogere kosten niet het gevolg van zijn hogere personeelskosten.
De netto-provisiebaten van BinckBank stegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 20 procent tot 29,6 miljoen euro en de netto-rentebaten stegen 4 procent tot 7,2 miljoen euro, dankzij hogere inkomsten uit een portefeuille met woninghypotheken. Ook stegen de inkomsten uit turbo's met 36 procent, doordat er meer met geleend geld werd belegd.
Voor 2017 geeft BinckBank geen concrete verwachting af.
BinckBank stelde een slotdividend voor van 0,19 euro per aandeel, wat het jaardividend op 0,23 euro brengt.
Tweede update: om extra informatie en toelichting CEO toe te voegen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
February 06, 2017 06:18 ET (11:18 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed