*

Nieuws Binnenland

Update: Euronext ziet marges verbeteren

woensdag 15 februari 2017 11:01

Cijfers 2016 vallen licht hoger uit dan verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) Euronext heeft in 2016 zijn marges verbeterd door meer winst te boeken op minder omzet en wil als gevolg een hoger dividend voorstellen. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de jaarcijfers van de beursuitbater.

Over heel 2016 daalde de omzet met 4,3 procent van 519 miljoen euro naar 496 miljoen euro. Daarmee overtrof Euronext de bedrijfsconsensus van 494 miljoen euro licht.

In 2015 boekte Euronext nog een sterke omzetgroei, profiterend van hoge marktvolumes op de Europese beurzen. Over de eerste negen maanden van dit jaar bleef de omzet al 5 procent achter bij het voorgaande jaar.

Het EBITDA-resultaat kwam uit op 284 miljoen euro over heel 2016, waardoor de marge steeg tot ruim 57,2 procent voor het boekjaar, van 54,7 procent een jaar eerder. De bedrijfsconsensus ging uit van een EBITDA van 277 miljoen euro met een marge van 57 procent.

Onder de streep restte een nettowinst van 197 miljoen euro, ruim 14 procent meer dan de 173 miljoen euro uit 2015. Analisten hielden rekening met een nettowinst van 183 miljoen euro.

Euronext wil beleggers op de volgende aandeelhoudersvergadering op 19 mei een dividend voorstellen van 1,42 euro per aandeel over 2016, 14,5 procent meer dan de 1,24 euro per aandeel uit 2015.

In het afgelopen jaar kregen 28 bedrijven een notering aan Euronext, beduidend minder dan de 52 uit 2015.

Euronext presenteert woensdag naast de jaarcijfers ook een strategie-update in Amsterdam. Daarin zal worden ingegaan op de toekomstplannen van het bedrijf, na de gehoopte overname van LCH.Clearnet van London Stock Exchange. Die gaat door als LSE van de Europese mededingingsautoriteiten mag fuseren met Deutsche Börse. Dat besluit wordt op 13 maart verwacht, maar werd al twee keer uitgesteld.

In de markt zijn er zorgen ontstaan over de positie van Euronext als de beoogde fusie tussen LSE en Deutsche Börse doorgang vindt. Daarbij sluiten critici niet uit dat enkele blue chips hun notering op Euronext opzeggen om te kiezen voor een notering op de beurzen van het gefuseerde bedrijf.

Topman Stéphane Boujnah van Euronext sprak tijdens een toelichting op de jaarcijfers niet zijn zorgen hierover uit en noemde een mogelijke overstap van blue chips "speculatief". "Ik weet niet of bedrijven hun notering zullen opzeggen", aldus Boujnah, toevoegend dat er "genoeg redenen" overblijven om voor Euronext te kiezen.

De topman stelde zich volledig te willen richten op het verder verbeteren van de omzet, mede door de nieuwe activiteiten van Clearing en door overnames als die van Company Webcast. Ook wil Euronext de samenwerking met online broker DeGiro op het gebied van retail investor diensten versterken.

Overname en samenwerkingen

Maandag nabeurs maakte de beursuitbater bekend een meerderheidsbelang van 51 procent te hebben verworven in Company Webcast voor een bedrag van 3,6 miljoen euro. Company Webcast is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in het aanbieden van professionele webcasts en online seminars. In 2016 realiseerde het bedrijf een omzet van 3,6 miljoen euro.

Nog voor publicatie van de cijfers over de afgelopen periode, liet Euronext bovendien weten een strategische samenwerking aan te gaan met AX Trading, een FinTech-bedrijf uit de Verenigde Staten. Beide partijen willen werken aan een nieuw platform voor block trading in aandelen. De nieuwe dienst moet halverwege dit jaar worden gelanceerd en moet nog goedkeuring krijgen van toezichthouders. Bovendien lanceerde de beursuitbater het eerste stadium van Euronext Chequers, een dienst dat onder meer risicoanalyse biedt voor aandelen en obligaties.

Op een groen Damrak sloot het aandeel Euronext woensdag 0,6 procent lager op 41,64 euro.

Update: om reactie CEO Euronext en koersreactie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 15, 2017 05:01 ET (10:01 GMT)