Nieuws Binnenland

Minder winst voor Arcadis

Donderdag 16 februari 2017 07:43 Nog geen nieuwe CEO benoemd.
(ABM FN-Dow Jones) Arcadis heeft conform verwachting flink minder winst behaald in het vierde kwartaal 2016 en ook voor het gehele jaar daalden de verdiensten. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de resultaten van het internationale advies- en ingenieursconcern.
De onderneming zei dat het proces om een nieuwe topman te benoemen vergevorderd is en Arcadis hoopt in de nabije toekomst met een mededeling naar buiten te komen. CFO Renier de Vree neemt de taken van topman waar sinds Neil McArthur vorig jaar per direct opstapte na aanhoudend tegenvallende resultaten.
Zoals analisten hadden voorzien, was ook in het vierde kwartaal de winstgevendheid lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar terug. De operationele EBITA daalde met 49 procent tot 34,7 miljoen euro, terwijl de marge afnam van 10,8 tot 5,7 procent.
De netto-omzet kwam 4 procent lager uit op 608 miljoen euro.
Over heel 2016 daalde het operationele EBITA resultaat met 30 procent tot 175,5 miljoen euro. De netto operationele winst zakte met 34 procent tot 91,0 miljoen euro. De jaaromzet was met 2.468 miljoen euro 5 procent lager dan in 2015.
"2016 was een uitdagend jaar voor Arcadis, waardoor we maatregelen moesten nemen. Ik ben tevreden dat we goede vooruitgang boeken met de in oktober gestelde prioriteiten. We voeren nu een eenvoudiger operationeel model door wat ons in staat stelt om beter in te spelen op kansen in de markt, in combinatie met structureel lagere overhead kosten", zei interim CEO Renier Vree.
Vree voegde toe dat de vrije kasstroom sterk was in het vierde kwartaal, omdat Arcadis rekeningen heeft geïnd in het Midden-Oosten. Het duurde lang voordat het concern in deze regio zijn geld ontving, waardoor het werkkapitaal onder druk kwam te staan. In het vierde kwartaal bedroeg het werkkapitaal ten opzichte van de bruto omzet 17,5 procent ten opzichte van 17,1 procent in het vierde kwartaal van 2015 en 20,9 procent eind september 2016.
De nettoschuld van Arcadis bleef eind 2016 stabiel op 494 miljoen euro ten opzichte van eind 2015.
Het orderboek daalde eind december op jaarbasis met 6 procent door annuleringen van projecten in Brazilië, Qatar en China. Over de Braziliaanse markt zei Arcadis dat de onzekerheid aanhoudt en de onderneming verwacht een verbetering van de economie in de tweede helft van 2017. Eerder zei Arcadis te verwachten dat het dieptepunt in Brazilië in het vierde kwartaal zou worden bereikt. Verder zorgt een stijgende olieprijs voor een beter klimaat in de olie- en gassector.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
February 16, 2017 01:43 ET (06:43 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed