Nieuws Binnenland

Avantium gaat voor duurzame belegger

Woensdag 15 maart 2017 11:44 Bedrijf doet geen uitspraak over tijdstip van winstgevendheid.
(ABM FN-Dow Jones) Het nieuwe aandeel Avantium noteerde woensdag op de dag van de beursgang aan het einde van de ochtend met een koers van 11,70 euro ruim zes procent boven de introductiekoers van 11,00 euro. Financieel directeur Frank Roerink is daar niet verbaasd over, zo zei hij in een interview met ABM Financial News.
De succesvolle beursgang van Avantium op Euronext in Amsterdam en Brussel volgde tien jaar na het afblazen van een eerdere poging tot een IPO in 2007, toen het klimaat vanwege de toen uitbrekende financiële crisis destijds absoluut niet gunstig was voor een beursgang.
Van het totale bedrijf wordt nu circa 35 procent vrij op de beurs verhandeld. Onder de institutionele beleggers die zijn ingestapt, bevinden zich partijen als pensioenfonds APG, Robeco, ING en investeringsmaatschapij Navitas Capital van de familie Zeeman. Circa 20 procent van het nieuwe aandelenkapitaal is aan particuliere beleggers toegewezen.
"Het is prettig en geruststellend om te zien dat we zo succesvol van start zijn gegaan, maar gezien de grote belangstelling van institutionele beleggers voor onze roadshows, en de aantrekkingskracht van groeifondsen voor de lange termijn voor veel particuliere beleggers, verbaast mij die belangstelling geenszins", zei de CFO direct na het luiden van de beursgong voor de opening van de handel in het aandeel.
De financieel directeur voegde daaraan toe dat Avantium vooral aantrekkingskracht heeft voor institutionele en particuliere beleggers die gaan voor duurzaamheid en rendement op lange termijn.
"Beleggers die gaan voor dividend en korte termijnwinst moeten niet bij ons zijn", zo zei de directeur. De CFO wilde zich daarbij desgevraagd niet wagen aan het noemen van een termijn waarop het in 2000 van Royal Dutch Shell afgesplitste bedrijf winstgevend zal worden.
Avantium richt zich volledig op het ontwikkelen en produceren van hernieuwbare biobased materialen voor onder meer afbreekbare plasticverpakkingen en vezels voor textiel en technische kunststoffen, en voor biobased energie. Dat is vooral een proces voor de lange termijn, zo benadrukte Roerink.
"We zijn in een joint venture met BASF bezig met de ontwikkeling van een nieuwe fabriek in Antwerpen voor de productie van furandicarbonzuur met een jaarlijkse capaciteit van maximaal 50.000 ton, om zo te kunnen inspelen op de wereldwijde vraag van marktleiders naar biobased materialen. We hopen de ontwerpfase van de fabriek volgend jaar af te ronden en dan een definitief bouwbesluit te kunnen nemen. De productie kan dan in 2021 beginnen en de commerciële exploitatie start dan nog weer een jaar later", aldus de financiële topman.
"Wij zullen zelf 65 miljoen tot 75 miljoen euro uit de opbrengst van de beursgang investeren in deze fabriek. BASF voegt eenzelfde bedrag toe en de resterende financiering van in totaal 300 miljoen euro moet komen uit leningen. Het helpt enorm voor het aankloppen bij de banken dat een grote partij als BASF direct bij dit project is betrokken", lichtte de CFO toe.
Naast dit grote project werkt Avantium aan de uitbouw van twee kleinere proeffabrieken voor het omzetten van suikers, houtpulp en andere biomassa in bioplastics, ethyleenglycol en energie. Hiervoor wordt op een productielocatie in Delfzijl onder meer samengewerkt met AkzoNobel, energiebedrijf RWE en Staatsbosbeheer.
Roerink heeft absoluut geen twijfel aan het succes en winstgevendheid van de activiteiten van Avantium op termijn. "Wij zijn één van de voorlopers in de ontwikkeling van de nieuwe duurzame economie, die er omnomkoombaar gaat komen", zei de financieel directeur daarover desgevraagd.
Angst voor het scenario om daarbij in de rol van overnameprooi verzeild te raken, heeft Roerink niet. "Het zou een enorme blijk van succes zijn als grote marktpartijen of investeerders belangstelling voor een overname zouden hebben, maar vooralsnog heb ik het comfortabele gevoel dat wij samen met onze partners als zelfstandig bedrijf verder kunnen groeien", zo zei de CFO.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
March 15, 2017 06:44 ET (10:44 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed