Nieuws Binnenland

Banken betalen deel boeterente terug

Maandag 20 maart 2017 13:35 AFM strijkt verschillen tussen banken glad in voordeel van klant.
(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse banken gaan voor miljoenen euro's aan boeterente terugbetalen aan huiseigenaren, op basis van de nieuwe richtlijn van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat banken alleen het daadwerkelijk ondervonden nadeel in rekening mogen brengen, als klanten hun hypotheken tussentijds oversluiten tegen een lagere rente. Dit zeiden diverse banken maandag in reactie op de nieuwe richtlijn.
De nieuwe regels voor hypotheken, die nu door de AFM-richtlijn zijn geïnterpreteerd, zijn sinds 14 juli vorig jaar van kracht. Er zitten volgens de toezichthouder grote verschillen in de manier waarop banken de zogeheten boeterente berekenen voor de gederfde rentebaten. Die berekening moet voortaan uniform en geheel transparant worden, zodat de klant het zelf kan narekenen.
ABN AMRO verwacht in totaal circa 5 miljoen euro te zullen uitkeren aan een deel van de 15.000 klanten die sinds 14 juli 2016 een boeterente betaalden, meldde de bank maandag in een persbericht. ABN AMRO onderzoekt daarnaast nog welke impact de leidraad van AFM zal hebben op de personeelsregelingen van de bank.
Sectorgenoot ING meldde een bedrag van enkele miljoenen, voor in totaal enkele duizenden klanten: ongeveer 5 procent van het totaal aantal voortijdige aflossingen van de periode van 14 juli 2016 tot heden. In 95 procent van de gevallen waarin klanten aflosten werden geen afkoopkosten of renteboete in rekening gebracht, benadrukte de bank.
Volksbank zegt de uitgangspunten van de AFM één op één te zullen doorvoeren en eventuele verschillen terug te betalen aan de klanten. Een woordvoerder stelde dat klanten gemiddeld 5 a 10 procent van de betaalde boeterente kunnen terugkrijgen. Om hoeveel klanten het gaat, was niet meteen duidelijk.
Veel huiseigenaren willen hun hypotheek oversluiten voordat hun rentevaste periode afloopt, omdat de rente nu uitzonderlijk laag is. Dit levert, afhankelijk van de resterende looptijd, wel een hoge boeterente op, die in één keer moet worden voldaan. Die eenmalige grote uitgave kan toch aantrekkelijk zijn, omdat het bedrag kan worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.
Zuiver
De nieuwe AFM-richtlijn schrijft onder andere voor dat banken de meest gunstige vergelijkingsrente voor de klant moeten kiezen die de bank aanbiedt, als er geen vergelijkingsrente voorhanden is die overeenkomt met de resterende looptijd. "Tot nu toe interpoleerden we lineair tussen de looptijden die we wel aanbieden. Dat is legitiem en eigenlijk de zuiverste manier om de vergelijkingsrente te berekenen", zei woordvoerder Jascha Hagendoorn van de Volksbank in een toelichting. De bank neemt nu echter de AFM-richtlijn over, die gunstiger voor de klant is.
Een ander verschil is dat banken eerst het boetevrije bedrag - vaak 10 of 20 procent van de lening - moeten aftrekken van de hypotheek, voordat het aflossingsschema wordt toegepast op de gederfde rente-inkomsten van de bank, zei Hagendoorn. Een derde verschil is dat tussentijdse aflossing niet mag leiden tot een hogere boeterente, omdat het lagere terugbetalingsrisico een lagere vergelijkingsrente zou opleveren.
Vastklikken
De impact van de nieuwe regels is nog niet goed in te schatten, zei de Volksbank-woordvoerder Hagendoorn. Dit kan er wel toe leiden dat het oversluiten van hypotheken tegen zeer lange looptijden onaantrekkelijk worden voor klanten omdat de tarieven hoger worden. Na de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president leek de rente zijn bodem te hebben bereikt en willen veel mensen hun rente zo lang mogelijk vastklikken, aldus Hagendoorn.
De Vereniging Eigen Huis deed maandag een morele oproep aan banken om te hoge boeterentes met terugwerkende kracht terug te betalen over de afgelopen vijf jaar. Het zou gaan om 150.000 aanvragen sinds 2012. Analist Albert Ploegh van ING denkt dat dit een lagere vergoeding per klant zou opleveren dan sinds juli 2016. Het zou wel gaan om een veel groter aantal klanten dat oversluitboetes heeft betaald.
De richtlijnen hebben geen betrekking op de praktijk van rentemiddeling, waarbij de boeterente wordt uitgespreid over de looptijd van de nieuwe vastrentende periode van de hypotheek. Hiervoor kunnen mogelijk nieuwe richtlijnen volgen, als de sector daar niet goed mee omgaat, stelde de AFM.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
March 20, 2017 08:35 ET (12:35 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed