Nieuws Binnenland

AkzoNobel klaar voor grote acquisities

Woensdag 22 maart 2017 12:32 Verf- en chemieconcern komt snel met financiële update.
(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel is klaar voor het doen van nieuwe grote acquisities en het concern komt "spoedig" met een nieuwe financiële update. Dit zei CEO Ton Büchner van het verf- en chemieconcern woensdag in een toelichting aan journalisten op de eerder vandaag bekendgemaakte afwijzing van een "ongevraagd" tweede bod op het bedrijf door de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries.
PPG deed, aangepast voor dividend, een nieuw verhoogd bod van 88,72 euro per aandeel, met een splitsing van 56,22 euro in contanten en 0,3331 PPG-aandelen. Het eerdere bod, eveneens in contanten en aandelen, bedroeg 83,00 euro.
AkzoNobel hanteerde dezelfde argumenten voor het "unaniem" afwijzen van het bod door de raden van bestuur en van commissarissen als bij het eerste bod, benadrukte de bestuursvoorzitter. Daarbij ging het onder meer om "significante" risico's voor medewerkers, aandeelhouders, klanten en andere stakeholders.
Büchner wees onder meer op het risico van een zware schuldenlast, de zware desinvesteringen die gedaan zouden moeten worden vanwege mededingingscomplicaties, uit deze desinvesteringen en uit synergieën volgende massale ontslaggolven, en de grote cultuurverschillen tussen beide concerns.
"Samen met onze CFO Maëlys Castella heb ik onze positie in de afgelopen weken uitvoerig en intensief toegelicht in roadshows en bij individuele aandeelhouders", zei Büchner desgevraagd. "Intussen is een groot aantal werkgroepen en specialisten bezig met het inventariseren van de strategische opties voor de divisie Specialty Chemicals, die van de verf- en coatingsdivisies wordt afgesplitst", zei de CEO. "Het voordeel is dat we dat nu openlijk kunnen doen, nadat we deze keuze voor een afsplitsing van Specialty Chemicals eerder deze maand bekendgemaakt hebben", voegde de topman toe.
In verband met de splitsing tussen de verf- en coatingsactiviteiten en de chemische operaties zal AkzoNobel "spoedig" een geactualiseerde financiële vooruitblik geven, met een uitsplitsing van details voor de twee nieuwe bedrijven. Deze update, waarin ook wordt ingezoomd op de kostenstructuur en de groeiperspectieven van beide bedrijven, zal worden toegelicht op een investeringsdag. Desgevraagd door ABM Financiel News wilde de CEO geen nadere tijdsaanduiding geven.
Intussen is de financiële positie van AkzoNobel dermate sterk dat serieus wordt gekeken naar nieuwe grote acquisities en niet alleen meer naar kleinere add-on acquisities. "Onze sterke kasstroom, winstgevendheid en balans bieden voldoende ruimte voor grote acquisities", zei de bestuursvoorzitter.
AkzoNobel rondde in december 2016 de overname van BASF Industrial Coatings af. Met deze transactie was een bedrag gemoeid van 475 miljoen euro.
Op een dieprood Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel woensdag 2,8 procent lager 74,45 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
March 22, 2017 07:32 ET (11:32 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed