Nieuws Binnenland

Strop dreigt voor gedupeerden aanvaring stuw

Woensdag 22 maart 2017 13:23

ROTTERDAM (ANP)- De 98 gedupeerden met vorderingen op de rederij die aansprakelijk is voor het kapotvaren van de stuw bij Grave in december vorig jaar, blijven mogelijk met een enorme strop achter.

De Maritieme Kamer van de rechtbank in Rotterdam heeft woensdag het verzoek van rederij Gefo GmbH toegewezen tot het instellen van een fonds beperkte aansprakelijkheid, waaruit de schadeclaims moeten worden betaald. Ook is een vereffenaar aangesteld die moet toezien op een eerlijke verdeling. De Duitse rederij moet in dat fonds circa 915.000 euro storten. De hoogte van de schadeclaims loopt mogelijk in de tientallen miljoenen euro's. Schuldeisers hebben de instelling van dat schadefonds niet betwist.

Die beperking van aansprakelijkheid is door de eigenaar van de benzeentanker Maria Valentine aangevraagd op grond van het Verdrag van Straatsburg, waarin de beperkte aansprakelijkheid is geregeld. Dat is ingesteld om de binnenvaart niet onverzekerbaar en dus peperduur te maken.

Grootste schuldeiser

Een aantal schuldeisers was in de rechtbank aanwezig om hun kansen op een eventuele uitkering te wegen. Het gaat onder meer om Rijkswaterstaat als grootste schuldeiser vanwege de schade aan de stuw en aan onder meer dijken vanwege het gedaalde waterpeil in de Maas en het Maas-Waalkanaal. Rijkswaterstaat heeft een claim neergelegd van 20 miljoen euro, meldden betrokken advocaten.

Onder de schuldeisers zijn ook bedrijven langs de getroffen waterwagen die wekenlang geen goederen konden aan- en afvoeren. Verder leden schippers en rederijen schade doordat zij vanwege de gestremde vaarroute moesten omvaren via onder meer Antwerpen, wat leidde tot een langere reisduur en hogere vervoerskosten.


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed