Nieuws Binnenland

Groeitempo Nederlandse economie versnelt

Vrijdag 24 maart 2017 07:03 Economie groeit met 0,6 procent ten opzichte van derde kwartaal.
(ABM FN-Dow Jones) De groei van de Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2016 hoger uitgekomen dan aanvankelijk gedacht. Dit bleek vrijdag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In het vierde kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 0,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal, toen sprake was van een groei van 0,8 procent op kwartaalbasis.
De eerste raming liet nog een stijging zien van 0,5 procent.
Het hogere groeipercentage kwam onder meer door een opwaartse bijstelling van de bouwinvesteringen. Verder werd de groei van de overheidsconsumptie naar boven bijgesteld. Het exportoverschot kwam evenwel iets lager uit dan aanvankelijk gedacht.
Het CBS had bij de eerste berekening over het vierde kwartaal weinig informatie over december. Zo beschikte het CBS bijvoorbeeld nog niet over de respons van een aantal bedrijven in de bouw. Daarnaast komt de respons in het vierde kwartaal altijd wat lager dan in de eerste drie kwartalen.
Het beeld van de economie blijft volgens het statistiekbureau hetzelfde. De groei in het vierde kwartaal is vooral te danken aan de export en aan de consumptie door gezinnen.
Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het vierde kwartaal met 2,5 procent. Volgens de eerste berekening was dat 2,3 procent. Ook de groei op jaarbasis van het derde kwartaal werd opwaarts bijgesteld, van 2,4 naar 2,5 procent.
Bij de tweede berekening is de economische groei voor heel 2016 uitgekomen op 2,2 procent. Dat is 0,1 procentpunt meer dan bij de eerste berekening.
Stijging aantal banen
Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het vierde kwartaal met 62.000 ten opzichte van het derde kwartaal van 2016. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 53.000 banen.
In het vierde kwartaal van 2016 waren er volgens de tweede berekening 139.000 banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in hetzelfde kwartaal van 2015. Dat was bij de eerste berekening 138.000.
De banencijfers zijn bijgesteld op basis van aangevulde broninformatie. Ook de eerste drie kwartalen van 2016 zijn bijgesteld op basis van de meest recente informatie.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
March 24, 2017 02:03 ET (06:03 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed