Nieuws Binnenland

Amerika begint omvangrijk onderzoek naar import staal

Vrijdag 21 april 2017 12:07 Onderzoek zou snel tot maatregelen moeten leiden.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse regering is een grootschalig onderzoek begonnen dat moet uitwijzen of de import van staal in de Verenigde Staten aan banden moet worden gelegd. Dit maakte de Amerikaanse president Donald Trump donderdag bekend.
"Staal is essentieel voor onze economie en het leger", zei president Donald Trump in een ceremonie in het Witte Huis waar ook topmannen uit de staalindustrie en vakbondsleiders bij aanwezig waren. "We kunnen het ons niet veroorloven om op dit vlak afhankelijk van andere landen te zijn".
De regering Trump wil onderzoeken of de import van staal de nationale veiligheid van Amerika in gevaar brengt en hangt het onderzoek op aan een handelswet die al sinds 1995 niet meer gebruikt wordt, sinds destijds de Wereldhandelsorganisatie werd opgericht.
Het blijft vooralsnog onduidelijk hoe ver Trump zal gaan om de invoer van staal in Amerika tegen te houden. De handelswet die hij gebruikt houdt in dat een onderzoek moet worden uitgevoerd door een agentschap van het ministerie van Handel, dat onafhankelijk moet beoordelen of de nationale veiligheid in gevaar is geraakt. Dit agentschap heeft een eerder verzoek om de invoer van staal aan banden te leggen in 2001 naast zich neergelegd.
Sommige analisten vroegen zich af waarom dit onderzoek nodig is, aangezien de Amerikaanse regering reeds maatregelen heeft genomen om de invoer van staal, uit met name China, aan banden te leggen. China is de grootste boosdoener op het gebied van dumping, wat betekent dat staal wordt verkocht onder de kostprijs. Per december waren er volgens de Wereldhandelsorganisatie 113 maatregelen actief om Amerika te beschermen tegen het dumpen van staal. Uit een onderzoek van Census Bureau bleek dat hierdoor de invoer van staal in 2016 met 26 procent werd teruggebracht tot 22,3 miljard dollar.
Maar de Amerikaanse regering zei dat deze conventionele maatregelen niet voldoende zijn en gemakkelijk te omzeilen zijn door staal via andere landen, waar geen maatregelen tegen zijn genomen, alsnog naar Amerika te brengen. Het nieuwe onderzoek inzake de nationale veiligheid zou hardere maatregelen mogelijk maken.
Trump beloofde een snel onderzoek dat 30 tot 50 dagen zou duren, terwijl een dergelijk onderzoek normaal gesproken 270 dagen in beslag neemt.
Amerikaanse grote staalbedrijven zoals Steel Dynamics, AK Steel en anderen sloten donderdag flink hoger in reactie op de aankondiging van het onderzoek.
Op de Amsterdamse beurs noteerde ArcelorMittal vrijdag 3,2 procent hoger op 7,30 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
April 21, 2017 06:07 ET (10:07 GMT)

Reacties

  • Normaal gesproken 270 dagen,,de E.U. zit al 5 jaar na te denken of ze er iets gaan doen, en zo ja, wat en wanneer. Misschien nadat het "vluchtelingen" probleem is opgelost, hoewel ze nog niet eens zeker zijn of dat wel een probleem is

    Akka fietje 21 april 2017 14:42:59

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed