Nieuws Binnenland

Sterkste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Vrijdag 21 april 2017 13:21

DEN HAAG (ANP) - Bestaande koopwoningen waren in maart 7,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in vijftien jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag.

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 8,6 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 16,4 procent hoger.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in maart ongeveer even hoog als in april 2006.

Den Haag

Het CBS en Kadaster wezen er verder op dat in Den Haag de prijzen van koopwoningen in het eerste kwartaal weer bijna terug waren op het niveau van voor de crisis. Maar de hofstad is daarmee nog wel de enige van de vier grote steden waar dit nog niet helemaal het geval is.

In het eerste kwartaal waren in alle provincies de koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Gemiddeld was de prijsstijging 6,8 procent. Dat is de grootste toename na het tweede kwartaal van 2002. In de Randstadprovincies Noord-Holland (10,5 procent), Zuid-Holland (7,4 procent) en Utrecht (8,6 procent) was de prijsstijging meer dan gemiddeld in Nederland.

Amsterdam

Amsterdam blijft zich onderscheiden op de woningmarkt, niet alleen in prijsontwikkeling ten opzichte van de drie andere grote steden en de rest van Nederland, maar ook qua ontwikkeling van het aantal verkochte woningen. ,,De prijzen lopen nog steeds op, maar de verkopen zijn al voor het derde kwartaal achter elkaar lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder'', zo wordt geconstateerd.

Het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) liet vrijdag verder weten dat in het eerste kwartaal van dit jaar 28.300 huishoudens de aankoop van hun woning hebben gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het WEW verstrekt die garantie.


Reacties

  • Er treft niemand blaam, 'opkrikken' zit in je eigen hoofd.., het is simpel het verloop van een crisis!

    Ed 21 april 2017 19:11:39
  • Wat je puinhoop noemt Ed, zoals we zien niet alleen in nederland maar wereldwijd is dat ze alles willen opkrikken kost wat kost maar in geen geval zien ze de gevolgen. Woningen worden zogezegd duurder en aandelen moeten stijgen om de beleggers zoet te houden. Want dividend is ver te zoeken in de meeste aandelen. Zoals we zien is FED en ECB zeer terughoudend over een werekelijke groei wat gewoon een fabeltje is om iedereen zoet te houden. Neem simpelweg duizend bedrijven wereldwijd en de cijfertjes van het eerste kwartaal t.o.v. van 2016 hoef je geen Einstein voor te wezen. Over de hele lijn dus achteruit. Competentie is zeer groot in alle sectoren, waardoor prijzen naar beneden duiken om klanten te winnen. Verkopen zijn schaars omdat markt verzadigd is, of omdat consumidor final simpelweg de poen niet heeft en tot de top in de kredieten zit. Ohhh de buurman kocht een nieuwe auto!! (zeggen ze niet er bij dat hij tot zijn oren in de schuld zit om zijn autootje te betalen!!) Banken lachen zich een deuk!! winkeliers hebben moeilijke tijden met de verkopen achteruit dit is het beeld wereldwijd!! Dat het in nederland een beetje beter gaat wilt niet zeggen dat ze de beurs gaan opkrikken wereldwijd! Economie is een factor global met een zinkend schip wat strand in de zandbank met wat geluk zoniet gaat ie 3 km onder wáter om nooit meer te bekomen van deze zeepbel. Des torm staat voor de deur, dat is duidelijk!!

    smarty 21 april 2017 18:25:37
  • In tegenstelling tot wat Rutte ons doet geloven,een crisis is nabij, week, maand, maar die komt… Aardig synchroon met wat aandelenbeurzen gaan doen trouwens.Kortom, puinhoop...

    Ed 21 april 2017 16:53:22

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed