Nieuws Binnenland

ASML ontkent patentinbreuk Nikon

Maandag 24 april 2017 09:47 Veldhovenaren verdedigen zich in elke rechtszaak.
(ABM FN-Dow Jones) ASML ontkent het patentinbreuk waarvan het Japanse Nikon de onderneming beticht. Dit meldde de Veldhovense onderneming maandag tegenover ABM Financial News.
"ASML ontkent met klem dat het op enigerlei wijze inbreuk maakt op patenten van Nikon. We verdedigen ons in elke rechtszaak."
Nikon liet vanochtend weten een juridische procedure tegen ASML en Carl Zeiss te starten om patenten te beschermen.
Nikon meent dat ASML en Carl Zeiss patenten van Nikon schenden op het vlak van immersie-lithografie.
Een ontmoeting met de twee ondernemingen leverde volgens de Japanners echter geen oplossing op. "Het aanhoudende niet-toegestane gebruik van de gepatenteerde technologie van Nikon door ASML en Zeiss heeft Nikon geen andere keuze gegeven dan zijn rechten te beschermen in de rechtbank."
Nikon wees er op dat uit de jaarcijfers van ASML blijkt dat de klachten van de onderneming van toepassing zijn op circa 3,5 miljard euro aan omzet van het Veldhovense bedrijf.
In Den Haag werden door Nikon elf klachten neergelegd, en ook in Japan en Duitsland zal Nikon een dergelijke stap maken. De Japanse onderneming wil dat de patentbreuk stopt en dat er een schadevergoeding wordt betaald.
ASML wilde nog geen verdere inhoudelijke reactie geven. "We zullen dit bericht [van Nikon] bekijken en er op een later moment op reageren", aldus ASML.
Op een groene beurs om het aandeel ASML maandag 0,9 procent op 122,60 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
April 24, 2017 03:47 ET (07:47 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed