Nieuws Binnenland

ASML daagt Nikon

Vrijdag 28 april 2017 11:23 Japanners startten eerder al zaak tegen Veldhovenaren.
(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft Nikon beschuldigd van het misbruik van patenten van de Veldhovense onderneming. Dit maakte de Nederlandse toeleverancier van de halfgeleider sector vrijdag bekend, nadat de Japanners ASML eerder deze week al beschuldigden van patentbreuk.
ASML is gedwongen naar de rechtbank te gaan nadat Nikon niet serieus wilde onderhandelen, aldus het Nederlandse technologiebedrijf in een toelichting. CEO Peter Wennink voegde daaraan toe dat ASML "vele jaren" heeft geprobeerd tot een akkoord te komen met Nikon over het wederzijdse gebruik van patenten. "Helaas heeft Nikon nooit serieus deelgenomen aan de onderhandelingen", sprak de topman.
Nikon startte recent een juridische procedure tegen ASML en Carl Zeiss in Nederland, Duitsland en Japan vanwege patentbreuk op het vlak van immersie-lithografie. De Japanse onderneming sprak daarbij van elf klachten en eiste dat ASML stopt met het oneigenlijk gebruik van de patenten en een schadevergoeding betaald.
In een eerste reactie liet ASML toen al weten "met klem" te ontkennen dat er op enigerlei wijze inbreuk wordt gemaakt op patenten van Nikon.
Vrijdag beschuldigde ASML juist Nikon van het schenden van meer dan tien patenten van de Veldhovenaren. In eerste instantie stapt ASML, samen met partner Zeiss, naar de Japanse rechter, maar het bedrijf bereidt ook een zaak in Amerika voor.
ASML benadrukte dat Nikon in 2001 al naar de Amerikaanse handelscommissie stapte, waarna de commissie twee jaar later besloot dat ASML geen patentbreuk pleegde en ASML op alle vijftien punten gelijk kreeg. Sindsdien trachtten de twee partijen tot een akkoord te komen over het wederzijds gebruik van elkaars technologie. Daarvoor spraken zij ook een periode af om elkaar niet voor de rechter te slepen. Deze periode liep eind 2014 af.
Tot slot wees ASML er nog op dat in 2004 de patentportefeuille van Nikon groter was dan die van de Veldhovenaren en Zeiss, maar dat de situatie nu omgekeerd is.
Op een vlak Damrak daalde het aandeel ASML vrijdag 0,8 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
April 28, 2017 05:23 ET (09:23 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed