*

Nieuws Binnenland

Nederlandse consumentenprijzen weer in herstel

dinsdag 9 mei 2017 07:01

Inflatie 1,6 procent op jaarbasis in april.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse consumentenprijzen zijn in april in een hoger tempo gestegen dan in de voorgaande maand. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In april namen de consumentenprijzen op jaarbasis toe met 1,6 procent, na een stijging met 1,1 procent in maart en 1,8 procent in februari.

De prijsontwikkeling van vakanties op bungalowparken en vliegtickets verhoogde de inflatie in april. Dat komt enerzijds doordat Pasen dit jaar in april viel en niet in maart, zoals vorig jaar. Anderzijds was de zogenaamde meivakantie dit jaar in april en niet in mei. Rond feestdagen en in vakanties zijn deze diensten duurder en dit heeft een verhogend effect op de inflatie.

Omdat de prijsontwikkeling van energie, bestaande uit autobrandstoffen, gas en elektriciteit, en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in april volgens deze maatstaf steeg naar 1,3 procent. In maart was dat nog 0,6 procent.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP).

De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg van 0,6 procent in maart naar 1,4 procent in april. De inflatie in de eurozone steeg van 1,5 procent naar 1,9 procent. De inflatie in Nederland is vanaf mei 2016 lager dan in de eurozone.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 09, 2017 01:01 ET (05:01 GMT)