Nieuws Binnenland

Draghi verdedigt beleid in Tweede Kamer

Woensdag 10 mei 2017 15:47

DEN HAAG (ANP) - Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft bijwerkingen, bijvoorbeeld voor de pensioenen in Nederland. Maar de maatregelen zijn absoluut noodzakelijk en de positieve effecten zijn veel groter. Dat benadrukte de president van de ECB, Mario Draghi, woensdag in de Tweede Kamer in Den Haag.

Hij moest zich daar verdedigen tegen kritiek van parlementariërs op de lage rente die de ECB hanteert. Die heeft aanzienlijke gevolgen voor de financiële positie van pensioenfondsen en de hoogte van pensioenen. ,,Hier in Nederland bent u geen held'', zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck in dat verband.

Draghi benadrukte de positieve effecten van de lage rente voor het economisch herstel en de inflatie. Hij wees erop dat ook Nederland hier veel baat bij heeft gehad. De economie groeit en de werkloosheid daalt.

Geduld en vertrouwen

Draghi riep op tot geduld en vertrouwen. Geleidelijk zullen de problemen van de pensioenfondsen worden opgelost, zei hij.,,We zijn ons bewust van de gevolgen voor pensioenfondsen. Lage rentestanden zijn een probleem voor die fondsen.'' Maar volgens de ECB-topman is het een probleem van de korte termijn. Op den duur zullen de pensioenfondsen profiteren van het economisch herstel, dat door die lage rente is bereikt.

Draghi ging ook in op de Nederlandse huizenmarkt. Het ECB-beleid zou ook leiden tot zeepbellen, bijvoorbeeld hoge prijzen voor woningen. Draghi bracht daarop in herinnering dat Nederland al veel langer een erg hoge hypotheekschuld heeft, mede doordat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Een voortvarender aanpak daarvan zou kunnen dienen als tegenwicht voor de nadelige bijwerkingen van het ECB-beleid.


Reacties

  • de politici hebben nog niks van geleerd van de vorige crisis ze als de economie goed gaat pakken ze de burgers weer terug om de dingen weer flink duurder te maken de komende maanden want de volgende crisis is op handen en wie is weer de klos de burgers

    j 10 mei 2017 17:39:52
  • Ach,pensioenfondsen zijn gewoon de klos, daar zorgen hun aandeeltjes, of ETF's, wel voor..

    Ed 10 mei 2017 17:29:03
  • Allemaal slap geleuter "Geleidelijk zullen de problemen van de pensioenfondsen worden opgelost...blablabla". Daar zijn de gepensioneerden al jarenlang de dupe van, tegen de tijd dat dat geleidelijk is opgelost, zullen de meesten wel op het kerkhof liggen. Zo is ieder probleem 'geleidelijk' op te lossen.

    Henk 10 mei 2017 16:28:55  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed