Nieuws Binnenland

Lagere spaarrente en financiele markten stuwen winst ABN AMRO

Woensdag 17 mei 2017 07:40 Fee-inkomsten ongewijzigd.
(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal meer nettowinst geboekt dankzij een verlaging van de spaarrente en betere resultaten op de financiële markten, die deels werden tenietgedaan door hogere kredietvoorzieningen. Dit meldde de bank woensdag voorbeurs.
De nettowinst steeg ten opzichte van het voorgaande jaar met 30 procent, van 475 miljoen euro naar 615 miljoen euro. Dat was meer dan de 512 miljoen euro waar analisten gemiddeld op rekenden. Van de 615 miljoen euro gaat 14 miljoen euro naar houders van coco's, de rest is bestemd voor de aandeelhouders.
De stijging was vooral te danken aan de overige inkomsten, waaronder hedgeresultaten en herwaarderingen van kredietderivaten. Deze overige inkomsten vielen met 215 miljoen euro ruim dubbel zo hoog uit als verwacht, na een negatieve post van 10 miljoen euro een jaar eerder.
De meer fundamentele inkomstenbron, de rente-inkomsten steeg conform verwachting met 3 procent, van 1,545 miljard tot 1,596 miljard euro, mede dankzij een verdere verlaging van de spaarrente voor particulieren. De rentemarge verbeterde van 151 tot 156 basispunten van het leningenboek. Analisten rekenden vooraf op 158 basispunten.
De fee-inkomsten vielen tegen, op een ongewijzigd bedrag van 435 miljoen euro, waar analisten rekenden op een stijging naar 474 miljoen euro.
Omdat er veel minder voorzieningen voor oninbare leningen vrijvielen, liep de bijdrage aan de stroppenpot weer wat op van vrijwel nihil tot 63 miljoen euro, vooral bij zakelijke klanten in de sectoren energie, grondstoffen en transport. Op 9 basispunten van het leningenboek zijn de verliezen door probleemleningen nog veel lager dan gemiddeld, dankzij de verbeterende economie, ook minder dan de 93 miljoen euro waar analisten van uitgingen.
De operationele kosten stegen ten opzichte van een jaar eerder met 3 procent tot 1,35 miljard, mede door hogere personeelskosten en duurdere bankenregelgeving.
Dankzij de positieve resultaten op de financiële markten verbeterde de kostenratio sterker dan verwacht, van 66,9 procent naar 60,2 procent van de inkomsten. Analisten rekenden op 63 procent. Dat kostenniveau is nog altijd relatief hoog, afgezet tegen een Europees gemiddelde voor banken van 53 procent.
Het aandeel ABN AMRO sloot dinsdag op een groen Damrak 1,7 procent lager op 24,38 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
May 17, 2017 01:40 ET (05:40 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed