*

Nieuws Binnenland

ABN AMRO voert winst op

woensdag 17 mei 2017 10:33

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van een aanhoudende groei op het gebied van hypotheken en andere kredieten. Mede daardoor werd flink meer winst geboekt, zo meldde het financiƫle concern woensdag.

Onder de streep hield ABN AMRO 615 miljoen euro over, 30 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. ,,De lage en negatieve rentestanden hebben we kunnen opvangen en de rentebaten zijn toegenomen door groei in de belangrijkste kredietportefeuilles en door de depositorente te verlagen'', zo verklaarde topman Kees van Dijkhuizen.

De rentebaten vormen de belangrijkste inkomsten van de bank. Deze groeiden netto met 3 procent tot bijna 1,6 miljard euro. De provisiebaten bleven verder stabiel en er was sprake van een toename in de overige operationele baten, terwijl de kredietvoorzieningen laag bleven.

Goede weg

Afgezet tegen de inkomsten van de bank wist ABN AMRO zijn kostenniveau daarbij te verbeteren. De kosten zelf liepen wel wat op, als gevolg van wettelijke heffingen als de bankenbelasting en het depositogarantiestelsel.

Van Dijkhuizen, die begin dit jaar Gerrit Zalm opvolgde als hoogste baas bij ABN AMRO, is ervan overtuigd dat de bank ,,op de goede weg'' is voor het behalen van zijn strategische doelstellingen. Deze week nog werden een nieuwe financieel directeur en risicodirecteur benoemd. Onlangs is er aan de top van de bank stevig afgeslankt. In totaal 29 topmanagers hebben het concern verlaten of vertrekken in de komende twaalf maanden.