*

Nieuws Binnenland

Update: hogere resultaten Sif Group

donderdag 18 mei 2017 09:55

Geen mutaties in orderboek.

(ABM FN-Dow Jones) Sif Group heeft ondanks een flink hogere bijdrage slechts een iets hoger bedrijfsresultaat weten te boeken in het eerste kwartaal van 2017. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de Roermondse funderingsspecialist.

Sif behaalde afgelopen kwartaal een bijdrage van 37,5 miljoen euro, waar dit een jaar eerder nog 30,9 miljoen euro was. Volgens Sif is de omzet erg gevoelig voor zaken als staalprijzen, die worden doorberekend aan klanten zonder of slechts met een beperkte marge. Beter is het volgens de Roermondse onderneming om te kijken naar de bijdrage, die wordt berekend door de omzet te nemen minus de kosten voor grondstoffen, werk door onderaannemers, logistiek en andere externe projectgerelateerde posten.

Het bedrijfsresultaat liep licht op van 17,3 miljoen naar 17,6 miljoen euro. Analisten van ING rekenden op een bedrijfsresultaat van 17,5 miljoen euro.

CEO Jan Bruggenthijs zei in een toelichting dat Sif in het eerste kwartaal langer dan voorzien onderhoud pleegde in Roermond en dat de opstartkosten in zowel Roermond als Rotterdam een negatieve impact hadden in de eerste twee maanden. "In maart waren de productieniveaus bijna op volle capaciteit", voegde de topman daar echter aan toe.

Het orderboek van Sif, dat door de markt nauwlettend in de gaten wordt gehouden, stond eind 2016 op 210 kiloton voor 2017 en 98 kiloton voor 2018. In de eerste drie maanden meldde Sif geen grote nieuwe opdrachten. Wel produceerde de Roermondse onderneming afgelopen kwartaal 57 kiloton, waardoor het orderboek voor dit jaar daalde naar 153 kiloton. In het eerste kwartaal vorig jaar produceerde Sif nog 46 kiloton.

Voor 2018 staat het orderboek op 97 kiloton, waarvan nog over 25 kiloton exclusief wordt onderhandeld.

Analisten van ING en NIBC waren weinig verrast door de cijfers die Sif publiceerde. NIBC sprak van een "okay" kwartaal en volgens ING lagen de resultaten in lijn met de verwachtingen. "Al met al een goed kwartaal", aldus ING, hoewel Sif er wel op wees dat door de timing van projecten en specifieke zaken de resultaten volatiel kunnen zijn.

Het operationele werkkapitaal van Sif liep op van 8,3 miljoen euro eind 2016 naar 23,4 miljoen euro aan het einde van het eerste kwartaal.

De nettoschuld van Sif steegvan ongeveer 27 miljoen euro eind 2015 naar 42 miljoen euro ultimo 2016, onder meer door de investeringen in de Maasvlakte 2. Eind maart dit jaar lag de schuld op 48 miljoen euro, waar ING vooraf juist rekende op een daling. Investeringen waren volgens Sif debet aan de stijging. Dit jaar denkt de funderingsspecialist tussen de 25 miljoen en 30 miljoen euro te investeren, inclusief onderhoud. Vanaf 2018 zullen de investeringen in onderhoud jaarlijks ongeveer 8 miljoen euro bedragen, denkt Sif.

Vooruitzichten

Sif verwacht, op basis van het orderboek, dit jaar een genormaliseerd bedrijfsresultaat te halen dat vergelijkbaar zal zijn met een jaar eerder. Volgens ING is deze outlook haalbaar. NIBC had op een groei van 7 procent gerekend, maar zal zijn taxatie bijstellen in overeenstemming met de verwachtingen van de onderneming zelf.

De lange termijnvooruitzichten voor de Europese offshore windindustrie zijn volgens Sif "gezond", met een jaarlijkse groei van 5 procent tussen 2015 en 2025.

Het aandeel Sif Group daalde donderdag 1,4 procent naar 18,95 euro.

Update: om meer informatie, toelichting bijdrage en analistenreacties toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 18, 2017 03:55 ET (07:55 GMT)