Nieuws Binnenland

Miljoenenboete Philips voor kartel dichterbij

Donderdag 18 mei 2017 10:46

LUXEMBURG (ANP) - Philips komt waarschijnlijk niet uit onder een Brusselse miljoenenboete wegens kartelafspraken. De advocaat generaal van het Europees Hof van Justitie heeft donderdag geadviseerd het beroep van Philips tegen een geldstraf van ruim 313 miljoen euro plus een gezamenlijke boete van bijna 392 miljoen euro met het Zuid-Koreaanse LG af te wijzen.

Het definitieve besluit van het hof komt over enkele maanden, maar het advies van de advocaat generaal wordt meestal gevolgd.

De Europese Commissie legde eind 2012 boetes van in totaal 1,47 miljard euro op aan zeven elektronicabedrijven, waaronder Philips en LG, wegens verboden prijsafspraken tussen 1996 en 2006 over kathodestraalbuizen. Deze werden indertijd gebruikt in beeldschermen en monitors. Ze zijn tegenwoordig grotendeels vervangen door modernere technologieën.

Voorziening

Philips nam in december 2012 direct een voorziening van 509 miljoen euro voor de boetes. Dat is de optelsom van de 313 miljoen euro die Philips zelf opgelegd kreeg, plus de helft van 392 miljoen euro die het samen met LG moet betalen.

In 2015 vochten Philips en LG de zaak al tevergeefs aan bij het EU-gerecht. Volgens de klagers heeft de Europese Commissie haar werk niet goed gedaan en deugt haar motivering voor de kartelzaak niet. Ook zou het hof procedurele fouten hebben gemaakt. De advocaat generaal noemde de argumenten die Philips en LG donderdag aanvoerden ,,ongegrond".


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed