Nieuws Binnenland

Overnamestrijd Akzo gaat nieuwe fase in

Zaterdag 20 mei 2017 10:08

AMSTERDAM (ANP) - De overnamesoap rond AkzoNobel verplaatst zich komende week naar de rechtszaal. Het verf- en chemieconcern moet zich maandag bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam melden, in een zaak aangespannen door de activistische investeerder Elliott Advisors. Het belooft een rumoerige zitting te worden.

Op AkzoNobel wordt al enige tijd gejaagd door de Amerikaanse verfproducent PPG Industries. Het concern uit Pittsburgh is inmiddels al drie keer door Akzo de deur gewezen. Dat is tegen het zere been van Elliott, de aandeelhouder vindt dat de raad van commissarissen en de raad van bestuur de voorstellen PPG niet serieus neemt. En dat is volgens Elliott de schuld van Antony Burgmans, de voorzitter van de raad van commissarissen. Elliott eist dan ook dat de rechter een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeenroept, waar de positie van Burgmans ter stemming wordt gebracht.

PPG is dus al drie keer de deur gewezen, maar Akzo zat ook niet stil. De onderneming kwam zelf met een plan naar buiten om de divisie speciaalchemie af te splitsen en fors meer dividend uit te keren. Maar dat bracht Elliott, en ook andere aandeelhouders, niet op andere gedachten. Zij willen dat de bedrijven in ieder geval in conclaaf met elkaar gaan.

Opmerkelijk

Elliott liet het er niet bij zitten en kondigde een gang naar de rechter aan. Maar ook PPG heeft spreektijd gevraagd en gekregen bij de behandeling. Verder zullen andere aandeelhouders zich roeren, grote partijen als Franklin Templeton Investment Funds, Tweedy Browne en Dodge & Cox Funds. Zij zullen ook het woord voeren, of hebben processtukken ingeleverd. Ook het bestuur, de commissarissen en de ondernemingsraad van Akzo krijgen spreektijd.

PPG is formeel geen partij in de rechtszaak, maar voert het woord als belanghebbende. ,,Wij erkennen dat dit een zaak is tussen AkzoNobel en zijn aandeelhouders. We kijken ernaar uit om feitelijke achtergronden te geven indien nodig", zo benadrukte het bedrijf. Maar dat de jagende partij zich in de rechtszaal voegt, is volgens kenners minstens opmerkelijk te noemen.

Inmiddels dringt voor PPG de tijd. De verfproducent uit Pittsburgh heeft volgens bepalingen in de Nederlandse wet nog tot begin juni om een overnamebod direct aan de aandeelhouders van Akzo voor te leggen. Handelaren en analisten denken echter dat het zover niet zal komen, en dat PPG zich zal terugtrekken, in plaats van een vijandige overname uit te voeren.


Reacties

  • Overnames komen voor op en rond top van markten, dit gekonkel kan nog wel even doorgaan, totdat de top daar is..,het zal uitsterven zodra duidelijk is dat beide bedrijven de waarde van hun aandeel zien slinken. Afwachten. dan is alles voor iedereen duidelijk...

    Ed 21 mei 2017 13:11:02
  • PPG heeft niks, maar dan ook helemaal niks, te zoeken in die rechtszaal. Waarom een NL rechter dat wél toelaat is voor mij een raadsel, wellicht in het bezit van aandelen Akzo..??? Zoals al eerder gezegd: blijkbaar heeft in het NL rechtssysteem de dader dus alwéér een keer méér rechten dan het slachtoffer.

    Henk 20 mei 2017 13:49:27

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed