Nieuws Binnenland

Kamp: Overnamebescherming voor elk bedrijf

Zaterdag 20 mei 2017 10:17

DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Elk Nederlands bedrijf dat door een overname wordt bedreigd, moet de bescherming van de overheid kunnen inroepen. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken zaterdag in een interview met De Telegraaf. Een wettelijk geregelde bedenktijd moet er volgens hem voor zorgen dat het bestuur van bedrijven de tijd krijgt om ook te kijken naar het langetermijnbelang van het bedrijf.

,,Als er een overnamepoging aan de orde is, willen we het bestuur van een bedrijf de kans bieden meer ruimte en tijd te nemen om de kortetermijnbelangen van meer activistische aandeelhouders af te wegen tegen de langetermijnbelangen van het bedrijf. Ook kan er dan beter gekeken worden naar de belangen van de werknemers, de leveranciers en de klanten'', aldus Kamp.

De bewindsman benadrukt in het interview dat de bedenktijd niet wordt opgelegd maar dat er alleen een wettelijke mogelijkheid wordt geboden. Een bedrijf dat met een ongewenste overnamepoging wordt geconfronteerd kan aangeven dat het ondersteuning vanuit de overheid op prijs stelt. Maar dat betekent niet dat er ook altijd hulp komt. ,,Ik maak altijd mijn eigen afweging. Daarbij kijk ik naar de langetermijnwaarde van het bedrijf en dat van andere belanghebbenden.''

Bedenktijd

Het kabinet neigt naar een bedenktijd van een jaar, maar gaat volgens het ministerie daar nog over praten met experts en betrokkenen. ,,Daarnaast gaat het kabinet prioriteit geven aan het afronden van analyses van de vitale sectoren die worden uitgevoerd door de NCTV en de vakdepartementen. Indien nodig worden aanvullende maatregelen voorgesteld om de nationale veiligheid te borgen'', maakte het ministerie zaterdagochtend bekend.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is tevreden maar pleit wel voor 'doorpakken', ,,want voor dit wettelijk geregeld is zijn we een hele tijd verder."

Hoogleraar corporate litigation aan de universiteit Groningen, Huub Willems, noemt in gesprek met het FD de adempauze van een jaar voor bedrijven ,,onzin''. ,,De argumentatie is intrinsiek ondeugdelijk'', aldus Willems, die eerder voorzitter was van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. ,,Het gaat om een privaatrechtelijk dispuut. Als je daar niet uitkomt, hoort dat thuis bij degene die in dit soort situaties in de privaatrechtelijke wereld de geschillen beslecht. En dat is de rechter.''


Reacties

  • En die hoogleraar Willems lult uit zijn nek. Als je nu ziet dat de rechter in het geval Akzo-PPG de jagende partij (PPG) toelaat in de rechtszaal terwijl ze formeel geen partij zijn in deze zaak, dan zegt dat al genoeg over de Ondernemingskamer: namelijk totaal niet koosjer !! En bijna elk land heeft regels om zijn bedrijven te kunnen beschermen, Amerika voorop. En waar blijft de mededingingsauthoriteit? Als deze overname doorgaat valt zo ongeveer de hele verf en coating in Europa onder PPG. Is dat nou die vrije marktwerking met flinke concurrentie ten gunste van de consument??? Laat me niet lachen... het is gewoon een aanfluiting !!

    Henk 20 mei 2017 14:05:18
  • het is een overal in de wereld een corruptie en dictatuur aan de macht en naar de burgers word niet meer naar geluisterd en ze denken alleen aan geld en macht de politici

    j 20 mei 2017 12:01:27
  • Komt die Ramp nu mee, heeft 8 jaar geregeerd en alleen maar met die uitgestreken smoel van hem geroepen hoe goed het allemaal gaat en geen moer uitgevoerd! Tja dit is natuurlijk mosterd na de maaltijd, dus nu ook maar niets meer zeggen hoe anderen het volgens hem zouden moeten doen!! Wordt sowieso eens tijd dat de VVD een toontje lager gaat zingen met al die corruptieschandalen, dacht dat Trumpie erg was maar hier kunnen we er ook wat van hoor!!!!!

    Huhhh 20 mei 2017 11:41:00  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed