Nieuws Binnenland

Akzo weerspreekt kritiek aandeelhouders

Maandag 22 mei 2017 15:25

AMSTERDAM (ANP) - Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel noemt het afwijzen van de avances van de Amerikaanse branchegenoot PPG weloverwogen. Dat betoogden advocaten van AkzoNobel maandag bij het gerechtshof in Amsterdam.

Een groep aandeelhouders onder aanvoering van Elliott verzocht de rechter om het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans, die de boot afhield, of op zijn minst een speciale aandeelhoudersvergadering over diens functioneren. Ook werd er gevraagd om aanstelling van een of meer onafhankelijke commissarissen om toe te zien op gesprekken met PPG.

Volgens Akzo moeten de verzoeken van Elliott en een groep sympathiserende aandeelhouders, die gezamenlijk een belang van nog geen 18 procent hebben, worden afgewezen. Een vertrek van Burgmans zou niets uitmaken omdat de beslissing PPG de deur te wijzen niet alleen door Burgmans, maar unaniem is genomen. Ook is er volgens Akzo geen ,,fundamenteel recht" om een aandeelhoudersvergadering aan te vragen, zoals Elliott had betoogd.

Zorgen

De aandeelhouders uitten ter zitting hun zorgen over de zelfstandige koers van AkzoNobel. Gesprekken met PPG over een overname zouden daarom zinvol zijn en niet zonder meer moeten worden afgewezen.

Een van de advocaten van Akzo noemde die zorgen met een knipoog ,,ontroerend''. Hij suggereerde dat het in werkelijkheid gaat om een afweging tussen 'snel' geld bij een overname of rendement op langere termijn bij een zelfstandige toekomst van Akzo.


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed