*

Nieuws Binnenland

Esperite in de gevarenzone

dinsdag 23 mei 2017 08:06

Bedrijf waarschuwt dat kasstroom momenteel niet voldoende is.

(ABM FN-Dow Jones) Esperite heeft vorig jaar een groter verlies geleden en waarschuwde dat de vrije kasstroom momenteel niet voldoende is om de strategie uit te voeren. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de meermaals uitgestelde jaarcijfers van het biotechbedrijf uit Zutphen.

Het nettoverlies liep op van 7,2 miljoen euro in 2015 naar 8,5 miljoen euro in 2016. De brutowinst bleef gelijk op 14,7 miljoen euro. De omzet daalde van 27,5 miljoen naar 26,3 miljoen euro.

Esperite meldde dat de kas eind 2016 0,9 miljoen euro bevatte, waarvan een half miljoen euro als onderpand dient voor een bankgarantie. "Om de nieuwe strategie van de onderneming uit te kunnen voeren erkent het management dat de vrije beschikbare kasstroom momenteel niet voldoende is", zei de onderneming. Ultimo 2015 had Esperite nog een kaspositie van 1,4 miljoen euro.

Esperite zegt in hoge mate afhankelijk te zijn van aanvullende financiering, zich baserend op de zwakke ontwikkelingen in 2016 en de verwachting dat het bedrijfsresultaat (EBITDA) in 2017 negatief zal zijn. In maart van dit jaar zei het bedrijf financiering aan te trekken voor een maximum van 13 miljoen euro, maar tot dusver is hiervan slechts 1 miljoen euro ontvangen. Of Esperite het aanvullende bedrag zal krijgen is afhankelijk van bepaalde voorwaarden waarvan nog niet duidelijk is of daar aan zal worden voldaan.

Begin mei werd dochterbedrijf Genoma failliet verklaard vanwege uitstaande betalingen aan toeleverancier Premaitha. Enkele weken daarvoor heeft het concern Illumina een rechtszaak aangespannen tegen Genoma voor inbreuk op patenten.

Volgens Esperite is het voortbestaan van de onderneming afhankelijk van het verkrijgen van voldoende kasstroom, het binnenhalen van de noodzakelijke financiering, het omdraaien van het faillissement van Genoma en de uitkomst van de patent rechtszaak.

Het aandeel Esperite sloot maandag op een groen Damrak 14,4 procent lager op 0,45 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 23, 2017 02:06 ET (06:06 GMT)