Nieuws Binnenland

Unilever lonkt naar staatsfondsen

Vrijdag 26 mei 2017 12:06

ROTTERDAM (ANP) - Unilever wil dat staatsinvesteringsfondsen meer geld steken in de Brits-Nederlandse voedingsmiddelen- en wasmiddelengigant. Dat zei topman Paul Polman in de marge van een conferentie in Spanje.

Staatsfondsen zijn een ,,geschikte partner voor Unilever vanwege hun blik op de langere termijn", zo zei Polman, die met Unilever stevig inzet op duurzaamheid. ,,Ze behoren al tot onze grootste investeerders, maar we denken dat ze naar interessante modellen zoals die van ons zullen blijven kijken en daarbij hun belangen uitbreiden."

Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft momenteel een belang van 1,8 procent in Unilever. Een Japans pensioenfonds is voor 1 procent eigenaar. Ook het Singaporese staatsfonds Temasek investeert in Unilever, al is onduidelijk voor hoeveel.

Kraft Heinz

Unilever sloeg eerder dit jaar interesse van de branchegenoot Kraft Heinz af, onder meer omdat het kortetermijndenken van de Amerikanen niet bij Unilever zou passen. Unilever scoort hoog in allerlei lijstje van de meest duurzame merken en gelooft dat daarmee op termijn het meeste geld te verdienen valt.

Polman werkt sinds de Amerikaanse avances echter wel aan plannen om aandeelhouders ook op de korte termijn meer te laten profiteren. Zo wordt gezocht naar een koper voor de spreads-divisie die smeerbaar broodbeleg maakt. Ook wordt gewerkt aan verbetering van de winstmarges en kondigde Unilever een aandeleninkoopprogramma aan.


Reacties

  • Slim van Unilever. Ze zijn zeker geschrokken van de Kraft Heinz poging en zien nu ook hoe PPG bezig is. Staatsfondsen kijken over het algemeen naar rendement op de lange(re) termijn, in tegenstelling tot de kortzichtige, korte termijn visie van b.v. het loopjongetje van PPG, Elliott Advisors, die ongeacht de gevolgen voor bedrijven even een snelle winst willen maken. Als je als onderneming maar genoeg staatsfondsen als aandeelhouder hebt, ben je dus niet zo snel een prooi voor overnames/hedgefunds/activistische beleggers.

    Henk 26 mei 2017 14:59:37
  • Unilever wil te veel, op papier kan alles maar in realiteit staat dan faillissement op het program… En zeker nu!..

    Ed 26 mei 2017 13:00:14

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed