Nieuws Binnenland

Nikon verwijt ASML en Zeiss vergeldingstactiek om octrooien

Dinsdag 30 mei 2017 11:59 Japans bedrijf reageert op instellen onderzoek in VS.
(ABM FN-Dow Jones) Nikon is ervan overtuigd dat ASML en Zeiss octrooikwesties gebruiken als vergeldingstactiek, nadat Nikon de bedrijven eerder aanklaagde voor inbreuk op zijn octrooien voor lithografietechnologie. Dit stelde het Japanse bedrijf dinsdag.
Maandag werd bekend dat de Amerikaanse internationale handelscommissie ITC een onderzoek heeft ingesteld, na klachten van ASML en Zeiss over het mogelijke misbruik van patenten voor de productie van digitale camera's door Nikon.
Nikon had eerder al een zaak aangespannen tegen ASML en Zeiss, met de eis dat de bedrijven stoppen met het oneigenlijk gebruik van de patenten en een schadevergoeding betalen.
"Het gaat daarbij om octrooien die Nikon zelf heeft ontwikkeld en gebruikt", aldus Nikon dinsdag. "ASML en Zeiss zetten daarentegen uitsluitend octrooien in die zij hebben gekocht van derde partijen." Volgens Nikon hebben ASML en Zeiss de gewraakte octrooien gekocht als vergeldingstactiek, "zonder enige intentie om deze octrooien voor commercieel gebruik in te zetten."
ASML CEO Peter Wennink heeft eerder gezegd dat zijn bedrijf "vele jaren" heeft geprobeerd tot een akkoord te komen met Nikon over het wederzijdse gebruik van patenten, maar dat Nikon daar niet aan wilde meewerken. Na de claim van Nikon stapten ASML en Zeiss al eerder naar de Japanse rechter en de bedrijven doen dat nu dus ook in de Verenigde Staten.
Het aandeel ASML noteerde dinsdag op een rode beurs vlak op 119,20 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
May 30, 2017 05:59 ET (09:59 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed