Nieuws Binnenland

VEB kritiekloos op jaarvergadering ASR Nederland

Woensdag 31 mei 2017 13:53 Aandeelhouders akkoord met alle besluiten.
(ABM FN-Dow Jones) ASR Nederland werd tijdens de jaarvergadering meermalen geprezen door de doorgaans kritische woordvoerder Erroll Keyner van de Vereniging voor Effectenbezitters. "Ik gun alle bedrijven in Nederland dat het goed met ze gaat, maar deze vergadering is zoals u zult begrijpen een kwelling voor mij", zei Keyner. Hij zag weinig aanknopingspunten voor kritische vragen en prees de openheid van het bestuur als "een voorbeeld".
Een aantal aandeelhouders stelde vragen over de tot de verbeelding sprekende grondportefeuille van ASR Nederland. De verzekeraar houdt deze grote portefeuille met 35.000 hectare landbouwgrond en natuurterreinen aan als langlopende belegging, vanwege zijn stabiele waarde-ontwikkelingen.
De agrarische gronden hebben een reëel rendement van ruwweg 3 procent, zei financieel directeur Chris Figee. Daar komt inflatie bij en winsten, bijvoorbeeld als gevolg van herverkaveling, die tot een aantal procenten extra rendement per jaar kan oplopen, aldus de CFO.
Een kritisch geluid kwam van de Consumentenbond, die de verzekeraar opriep op om alsnog openheid van zaken te geven over de compensaties die zijn betaald aan individuele klanten met een Waerdye-beleggingspolis. Die polis hield kosten in op de belegde gelden, zonder dat de klant ervan wist.
De door ASR in individuele zaken betaalde compensaties waren in sommige gevallen veel hogere dan wat andere gedupeerden hadden gekregen, volgens de bond. De Consumentenbond heeft ASR voor de rechter gesleept, omdat ze vindt dat klanten gelijk moeten worden behandeld.
Ook de minister van Financiën heeft verzekeraars opgeroepen om transparant te zijn over betaalde vergoedingen in het woekerpolisdossier. De Consumentenbond riep op tot snelle afwikkeling van de kwestie.
"Dit is inderdaad een dossier dat ons blijft achtervolgen", zei CEO Jos Baeten. De verzekeraar zegt zich "coulant" op te stellen en woekerpolissen zonder kosten voor de klant te kunnen afwikkelen of aanpassen. "Wij beroepen ons niet op de geheimhoudingsclausule, dus als de klant de afspraak openbaar wil maken, dan kan dat. Maar wat wij niet kunnen doen is om de afgesproken geheimhouding naar de klant schenden. Dat is ook onze zorgplicht", aldus de topman.
De aandeelhouders van ASR Nederland gingen woensdag akkoord met het slotdividend van 1,27 euro per aandeel. Het dividend zal vanaf 7 juni betaalbaar worden gesteld in contanten.
Aandeelhouders gingen ook akkoord met het intrekken van 3 miljoen aandelen die op 13 januari waren teruggekocht door de verzekeraar. Het uitstaande aandelenkapitaal daalt hierdoor van 15 miljoen naar 147 miljoen aandelen.
Het bestuur kreeg volmacht om nog eens tot 10 procent van het aandelenkapitaal in te kopen.
Het aandeel ASR Nederland noteerde woensdag 2,8 procent hoger op 28,47 euro na meevallende eerstekwartaalcijfers.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
May 31, 2017 07:53 ET (11:53 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed