Nieuws Binnenland

Beursblik: Nederlandse economie groeit door

Woensdag 7 juni 2017 09:02 Rabobank ziet afvlakking groei in 2018.
(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie groeit dit jaar door, maar de groei zal volgend jaar iets afvlakken. Die verwachting spraken economen van de Rabobank woensdag uit in een kwartaalbericht.
De onderzoekers voorzien voor dit jaar een groei van het bruto binnenlands product van 2,2 procent, die in 2018 zal afvlakken naar 1,9 procent.
De export groeit gestaag. Ook de woninginvesteringen en de consumptie van huishoudens stuwen de economische groei in Nederland dit jaar op. De arbeidsmarkt doet het eveneens goed. Zo komt de werkloosheid in 2018 naar verwachting uit op 4,5 procent.
Ondanks deze goede vooruitzichten is de ontwikkeling van het besteedbaar inkomen in ons land op lange termijn wel een zorg, aldus de onderzoekers. "In de crisis dook het inkomen van veel Nederlanders omlaag en het groeit nu al langere tijd matig, ondanks dat de werkloosheid rap daalt", aldus Rabobank-econoom Nic Vrieselaar.
"Afgelopen maanden was de reële loongroei zelfs fors lager dan in de eerste maanden van 2016. Dit kan deels komen doordat de Nederlandse arbeidsmarkt, net als die in andere Europese landen, ruimer is dan de werkloosheidscijfers impliceren. Zowel de hoogte van het besteedbaar inkomen als de werking van de arbeidsmarkt heeft baat bij verkleining van de wig tussen netto loon en werkgeverslasten", zo voegde Vrieselaar toe.
De economen van de Rabobank hebben de verwachtingen voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk naar beneden bijgesteld, maar ze verwachten dat de eurozone en China harder zullen groeien dan eerder voorzien. Daarnaast zien ze een wereldwijd herstel van grondstofprijzen, waar vooral grondstof exporterende economieën als Rusland en Brazilië baat bij zullen hebben.
Los van geopolitieke onzekerheden lijkt de mondiale economie volgens de onderzoekers in rustiger vaarwater terechtgekomen. Dit is overigens vooral een cyclisch verhaal, want veel van de huidige groei betreft inhaalgroei, menen ze.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
June 07, 2017 03:02 ET (07:02 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed