Nieuws Binnenland

'Economie zet groei door'

Woensdag 7 juni 2017 09:42

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar ondanks internationale onzekerheid door. Dat verwachten economen van de Rabobank. Het bbp groeit dit jaar naar verwachting met 2,2 procent. In 2018 is de groei iets minder hoog: 1,9 procent. Vooral de export groeit gestaag.

De economie groeit verder door woninginvesteringen en de consumptie voor huishoudens. Voor een deel zijn dat tijdens de crisis uitgestelde investeringen en aan die inhaalgroei komt na 2018 een einde.

De Rabobank-economen verwachten dat de werkloosheid in 2018 afneemt naar 4,5 procent, maar maken zich zorgen om het besteedbaar inkomen. Dat groeit niet hard genoeg. Een manier om het besteedbaar inkomen te verhogen is om het verschil tussen netto- en brutoloon te verkleinen zodat werknemers meer geld krijgen en werkgevers niet meer kwijt zijn. ,,Zowel de hoogte van het besteedbaar inkomen als de werking van de arbeidsmarkt heeft baat bij verkleining van de wig tussen nettoloon en werkgeverslasten.''

De wereldeconomie groeit dit jaar waarschijnlijk iets harder dan vorig jaar. De groei in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komt lager uit dan eerder verwacht, maar de eurozone en China presteren juist beter.


Reacties

  • Er wordt een oud scenario uit de kast gehaald, die van 2007.. 'Logisch' wellicht want het staat er hetzelfde voor, in beurs en economie, en daar zit 'm nu net de kneep want dat is aankijken tegen een ophanden zijnde flinke crisis… De economen zijn op het verkeerde been gezet, gelijk als Rutte…, maargoed die zullen er vanaf komen vanwege die 'internationale onzekerheid' natuurlijk…. Als je al uit de economie zou kunnen stappen is dit het juiste moment, en de beurs, dat moment is al geweest..

    Ed 07 juni 2017 11:19:32

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed