Nieuws Binnenland

Inflatie neemt af in mei

Donderdag 8 juni 2017 07:07 Prijsstijging van 1,1 procent in mei.
(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen zijn in mei in een lager tempo gestegen dan in april. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In mei lag de inflatie op 1,1 procent. In april steeg het prijspeil ten opzichte van een jaar eerder nog met 1,6 procent.
"Vooral door goedkopere vliegtickets en vakanties op bungalowparken stegen de consumentenprijzen in mei minder", constateerde het CBS, nadat in april deze prijzen juist nog piekten als gevolg van de schoolvakanties die eind april begonnen.
Verder werden autobrandstoffen in mei goedkoper en ook dit had volgens het statistiekbureau een drukkend effect op de inflatie van consumentenprijzen.
Kern
De kerninflatie, dat wil zeggen de prijsontwikkeling exclusief de volatiele componenten energie, voeding, alcohol en tabak, bedroeg in mei 0,8 procent op jaarbasis. Dat was fors minder dan de 1,3 procent in april.
Europees
De geharmoniseerde prijsindex, zoals die in Europa wordt aangehouden, wees op een inflatie van 0,7 procent in mei, tegen 1,4 procent in april. In de eurozone daalde de inflatie van 1,9 procent naar 1,4 procent.
De Europese geharmoniseerde prijsindex houdt in tegenstelling tot de inflatieberekening door het CBS geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
June 08, 2017 01:07 ET (05:07 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed