Nieuws Binnenland

CPB: beleid ECB zorgt vooral voor extra groei

Donderdag 8 juni 2017 08:44

DEN HAAG (ANP) - Het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de economie in de eurozone de afgelopen jaren vooruitgeholpen. Het stuwend effect op de inflatie, waarvoor het beleid eigenlijk bedoeld is, lijkt een stuk beperkter. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een donderdag gepubliceerd rapport.

De ECB houdt zijn beleidsrente al geruime tijd op een historisch laag niveau. Bovendien wordt voor 60 miljard euro per maand aan schuldpapier opgekocht. De ECB stimuleert zo de vraag naar krediet en creëert ook meer ruimte bij banken om leningen te verstrekken. Dat zorgt voor meer investeringen en consumptie.

Het CPB concludeert dat het ECB-beleid heeft gewerkt. De vraag is nu evenwel hoe de centrale bank zijn portefeuille met overheidsobligaties gaat afbouwen. Nederland hoeft zich daar weinig zorgen over te maken, maar sommige andere eurolanden zijn nog altijd kwetsbaar, aldus het adviesorgaan.


Reacties

  • Voordat de Italianen naar de stembus gaan is al hun rommel bij de ECB gestald. Uitkomst verkiezingen laat zich raden: Italiaanse exit. En het CPB nu zeggen dat Nederland zich daar geen zorgen over hoeft te maken, WIJ zijn het die deze rekening gaat betalen!! Maar met zo'n positivo als Rutte aan het roer komt het allemaal goed hoor, hij maakt meer kapot dan ons lief is ......

    Huhhh 08 juni 2017 10:09:59
  • Wqt het CPB zegt is wat ze wordt ingegeven door Rutte en die luistert maar al te graag naar die onzin van onze oh zo domme Italiaan Draghi voor onzin, hij moet en zal de Mafia landen helpen en de noordelijke landen inclusief onze spaarcenten naar de kloten helpen zodat we straks als we 80 zijn nog tegen onze kinderen moeten zeggen oppassen op de kinderen gaat deze week niet want ik heb vroege dienst deze week. Ja en als je spaart heb je hetzelfde probleem het verdwijnt als sneeuw voor de zon.

    v 08 juni 2017 09:40:23  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed