Nieuws Binnenland

Akzo begint verkoop chemietak in september

Donderdag 8 juni 2017 10:14

COLORADO SPRINGS (ANP) - AkzoNobel staat vanaf september open voor biedingen op zijn afdeling speciaalchemie, waarvan het verf- en chemieconcern eerder dit jaar de afsplitsing aankondigde. Begin november moet duidelijk zijn of een verkoop de beste optie is.

Dat zegt Thierry Vanlancker, het hoofd van de chemietak van AkzoNobel, in een donderdag gepubliceerd interview met persbureau Bloomberg. Hij voegde eraan toe dat verscheidene partijen al belangstelling hebben getoond voor het onderdeel, waarvoor tegelijkertijd ook een mogelijke beursgang wordt voorbereid.

AkzoNobel zag zich eerder dit jaar gedwongen tot maatregelen om aandeelhouders meer waar voor hun geld te bieden. De Amerikaanse branchegenoot PPG Industries deed een overnamevoorstel dat door veel beleggers met enthousiasme werd ontvangen. Het bedrijf bleef zich evenwel tegen een overname verzetten, waarop PPG zich terugtrok.

Twee gespecialiseerde ondernemingen

Door zich op te splitsen in twee gespecialiseerde ondernemingen, een op het gebied van speciaalchemie en een op het gebied van verf en coatings, hoopt AkzoNobel zijn aandeelhouders een beter rendement te kunnen bieden. Bovendien zouden voor beide bedrijven de groeimogelijkheden toenemen.

Bij de chemietak kan de omzetgroei volgens Vanlancker verdubbelen, mede doordat ruimte ontstaat voor investeringen in meer productiecapaciteit. De topman zei verder dat een verkoop van het onderdeel in zijn geheel de voorkeur heeft. Een verdere opdeling zou nodeloos complex zijn en weinig extra's opleveren.

De ontvlechting van de twee bedrijfsonderdelen is al begonnen. De chemietak heeft geen gedeelde productiefaciliteiten met het verfbedrijf en werkt met een eigen computersysteem. Dat maakt de klus makkelijker, aldus Vanlancker. De opsplitsing moet in de eerste helft van 2018 worden voltooid.


Reacties

  • Als ze nu al los opereren, wat houdt de investering in de extra productiecapaciteit van de chemietak dan tegen?

    Arie 08 juni 2017 12:10:45
  • Als ze nu al los opereren, wat houdt de investering in de extra productiecapaciteit van de chemietak dan tegen?

    Arie 08 juni 2017 12:10:42  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed