Nieuws Binnenland

ECB verandert zoals verwacht niets aan beleid

Donderdag 8 juni 2017 14:06

TALLINN (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt zijn belangrijkste rentetarieven zoals verwacht op het huidige historisch lage niveau. Ook het opkopen van schuldpapier om de economie en inflatie aan te jagen, gaat in het huidige tempo door. Dat maakte de ECB donderdag bekend na afloop van zijn beleidsvergadering.

De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen. Per maand koopt de ECB voor 60 miljard euro aan schuldpapier op om de economie een impuls te geven.

In de toelichting op het besluit liet de ECB weten dat de rente, ook nadat het stimuleringsbeleid is beëindigd, naar verwachting nog geruime tijd zeer laag zal blijven. Maar de centrale bank bouwde daarbij voor het eerst in lange tijd geen ruimte meer in voor een verdere verlaging. Het opkoopprogramma loopt in principe door tot eind dit jaar.

President Mario Draghi van de ECB geeft vanuit Tallinn, Estland, later op de dag een nadere toelichting op het rentebesluit. De centrale bank komt dan ook met nieuwe voorspellingen voor onder meer de inflatie en economische groei in het eurogebied.


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed