Nieuws Binnenland

Philips koploper in positieve AEX

Maandag 19 juni 2017 09:55

AMSTERDAM (ANP) - Philips was maandag met afstand de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index. Het Amerikaanse activistische hedgefonds Third Point van Daniel Loeb is volgens de Britse krant The Times bezig een belang op te bouwen in het technologieconcern.

De aandelenindices gingen ook stevig vooruit. De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 525,88 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 803,45 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 1 procent aan.

Philips sprong ruim 5 procent omhoog. Het is niet duidelijk hoe groot het belang van Third Point in Philips inmiddels is, maar volgens sommige ingewijden zou het investeringsfonds een miljardenpositie willen opbouwen voorafgaand aan een activistische campagne bij het bedrijf. Philips wilde geen commentaar geven op de zaak.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize (plus 1,1 procent) krabbelde weer wat op. KBC Securities vindt de zware koersval van het aandeel van bijna 10 procent op vrijdag overdreven. De koersval volgde op het nieuws dat webwinkelreus Amazon het Amerikaanse supermarktbedrijf Whole Foods heeft overgenomen. Ahold Delhaize heeft volgens KBC ruimschoots de kennis en middelen om de groeiende concurrentie in de Verenigde Staten het hoofd te bieden.

ArcelorMittal kreeg er 2,2 procent bij. Het staalconcern neemt samen met partner Marcegaglia de Italiaanse branchegenoot Ilva over voor 1,8 miljard euro. Daarmee krijgen ze de grootste staalfabriek van Europa in de Zuid-Italiaanse stad Tarente in handen.

Besi

In de MidKap ging toeleverancier aan de chipsector Besi aan kop met een winst van ruim 3 procent na een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux. Grootste daler was frisdrankbottelaar Refresco met een min van 0,7 procent. Voedingsbedrijf Wessanen, dat de plaats van Delta Lloyd heeft ingenomen in de MidKap, zakte 0,2 procent.

Bij de kleinere bedrijven klom Sif 3,1 procent. De funderingsspecialist heeft een nieuwe opdracht gekregen voor een Duits offshore-windmolenpark.

De euro was 1,1186 dollar waard, tegen 1,1189 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 44,56 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,3 procent tot 47,24 dollar per vat.


Reacties

  • Ach, er is nog zo'n activistisch gebeuren, daar bij Shell. Laat lekker gaan, wat ze voor ogen hebben gaat toch niet lukken, en bovendien kopen ze aandelen die in waarde zullen dalen. De activistische fondsen zullen een langzame dood sterven, uiteindelijk ben je er wel van af...

    Ed 19 juni 2017 12:25:23
  • Dat Kamp maar opschiet met zijn wettelijke beschermingsmaatregelen. Die activistische beleggers de wind uit de zeilen nemen met hun korte termijn belangen. Benieuwd wanneer er een toenadering uit Amerika komt richting Philips. Wordt hetzelfde spelletje gespeeld als PPG met zijn Elliott Advisors: twee handen op een buik.

    Henk 19 juni 2017 11:34:47

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed