Nieuws Binnenland

Kamer: soepelere bonusregels bankiers

Dinsdag 27 juni 2017 16:36

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag een voorstel van PvdA en SP verworpen om niet te morrelen aan de strenge bonusregels voor bankiers. De twee linkse partijen vrezen dat de wet wordt aangepast of opgerekt om financiële instellingen uit Londen naar Amsterdam te lokken. Zij willen dat voorkomen.

De meerderheid, waaronder VVD, CDA en D66, vond de oproep niet nodig of wil juist af van de strenge regels. Het plafond voor bonussen kost werkgelegenheid en welvaart en jaagt bedrijven weg, stelde Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hij sprak over ,,de strengste bonuswetgeving ter wereld''.

De ChristenUnie had zich aanvankelijk achter de oproep van PvdA en SP geschaard. Maar de partij trok zich terug omdat zij met VVD, CDA en D66 gaat onderhandelen over een nieuw kabinet.

Perverse prikkels

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laakte kort voor de stemming nog de bonussen als perverse prikkels voor bankiers. Sinds 2015 worden de bonussen bij banken beperkt tot 20 procent van het vaste salaris.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW dreigt Nederland door de huidige bonuswetgeving zo'n 17.000 banen en een miljard euro aan extra belastinginkomsten mis te lopen. Veel financiële instellingen in Londen overwegen in verband met het Britse vertrek uit de Europese Unie (brexit) naar andere EU-landen te verkassen.


Reacties

  • Klopt, je mag veronderstellen dat het huidige beleid de graaier buitenspel zet maar zet vervolgens hiermee onze samenleving in armoede. De bijstanders zijn de echte graaiers die hun hele leven via bijstand en AOW zich verrijken over de ruggen van hardwerkenden. Als de hardwerkenden weer vette bonussen verdienen betalen ze meer belasting en dragen we zodoende bij aan de uitkeringen van de bijstanders. Ik blijf nog even in de bijstand tot de wetgever de versoepeling toestaat.

    plopper 27 juni 2017 17:27:25
  • Het hogere doel is economische groei, dat dat zo her en der wat buitensporig graai- en snaaiwerk in de hand werkt is nu toch wel achterhaald! Kom op zeg, de banken zijn er nu toch volledig voor haar klanten, vraag maar na bij de BIS!!!!

    Huhhh 27 juni 2017 17:06:51  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed