*

Nieuws Binnenland

Kleine min voor AEX

dinsdag 11 juli 2017 15:46

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam stond dinsdagmiddag een fractie in het rood. Elders in Europa gingen graadmeters ook overwegend omlaag. Beleggers doen rustig aan in afwachting van het kwartaalcijferseizoen. Op Beursplein 5 was uitzender Randstad een opvallende daler na een adviesverlaging.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent in de min op 511,12 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 797,64 punten. In Parijs en Londen liepen de verliezen van de belangrijkste graadmeters op tot 0,5 procent. De beurs in Frankfurt bleef met een plusje van 0,1 procent wel aan de goede kant van de score.

Randstad was hekkensluiter in de AEX met een min van ruim 2,4 procent na een verkoopadvies door Deutsche Bank. De Duitse bank verlaagde ook het advies voor de Zwitserse concurrent Adecco, die in Z├╝rich 2 procent verloor.

ArcelorMittal

Branchegenoot Page Group verloor bijna 3 procent in Londen, ondanks de recordwinst die de Britse uitzender in het tweede kwartaal in de boeken zette. Vooral de onzekerheid over de gevolgen van de brexit zette druk op het aandeel.

Staalproducent ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,8 procent.

Refresco

Frisdrankbottelaar Refresco behoorde op het Damrak tot de grootste verliezers in het middensegment met een min van 3,2 procent. Topman Hans Roelofs zei in De Telegraaf geen nieuw bod te hebben ontvangen van de Franse investeerder PAI. Persbureau Bloomberg meldde vorige week dat PAI een nieuw overnamevoorstel op tafel heeft gelegd.

In Frankfurt klom ThyssenKrupp 2,8 procent. Het Duitse staal- en industrieconcern schrapt tot 2500 kantoorbanen om kosten te besparen. Ongeveer de helft van het banenverlies vindt plaats in Duitsland.

Euro

Pearson kelderde meer 4,6 procent in Londen. De Britse uitgeverij haalt zo'n 1 miljard dollar op met de verkoop van een belang in boekenuitgever Penguin Random House aan het Duitse mediaconcern Bertelsmann.

Marks & Spencer (M&S) zakte bijna 6 procent. De Britse winkelketen verkocht afgelopen kwartaal minder kleding dan een jaar eerder. De totale omzet steeg wel, dankzij een sterkere verkoop van voedingsmiddelen.

De euro was 1,1404 dollar waard, tegen 1,1400 dollar op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 44,25 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder, op 46,71 dollar per vat.