*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen stevig in het groen

woensdag 12 juli 2017 12:17

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag stevig in het groen. Een herstel van de olieprijzen bood daarbij steun aan de handel. Op het Damrak werd Ordina lager gezet na een winstalarm. Verder werd gewacht op de verklaring die Fed-voorzitter Janet Yellen later op de dag zal afleggen voor het Amerikaanse Congres.

De AEX-index op Beursplein 5 ging rond het middaguur 0,7 procent omhoog tot 514,42 punten. De MidKap dikte 0,3 procent aan tot 801,62 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 0,8 procent bij.

Grootste stijger in de AEX was staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van 1,9 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco sloot de rij met een min van 0,2 procent.

Shell

SBM Offshore won 1,4 procent. De oliedienstverlener spint garen bij de verkoop van productie- en opslagschip Turritella, waar het mede-eigenaar van is, aan Shell (plus 1,3 procent). Volgens KBC kan SBM door de deal eerder beschikken over de beoogde toekomstige lease-inkomsten.

Bij de kleinere bedrijven zakte Ordina 2,5 procent. De automatiseerder zet het mes in de organisatie na tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal. Om het tij te keren wil Ordina jaarlijks 5 miljoen euro bezuinigen. Het aantal managers zal worden teruggebracht en ook op het hoofdkantoor verdwijnen banen.

MidKap

In de MidKap stond advies- en ingenieursbureau Arcadis bovenaan met een plus van 2 procent. Grootste verliezer was postbezorger PostNL met een min van 1,5 procent.

In Londen klom Burberry ruim 2 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het Britse modehuis profiteerde afgelopen kwartaal vooral van aantrekkende verkopen in China. Pubketen JD Wetherspoon won 1,7 procent na goede omzetcijfers.

Euro

De Britse ingenieursbureaus Amec en John Wood Group verloren respectievelijk 6,6 en 5,7 procent aan beurswaarde. De Britse autoriteiten zijn een corruptieonderzoek gestart naar Amec, dat wordt overgenomen door Wood.

De euro was 1,1447 dollar waard, tegen 1,1428 dollar op dinsdag. De dollar stond onder druk door de onrust rond de omstreden ontmoeting van de zoon van president Donald Trump met een Russische advocate. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 45,81 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 48,25 dollar per vat.