Nieuws Binnenland

MKB-Claim begint zaak tegen truckfabrikanten

Donderdag 13 juli 2017 11:01

AMSTERDAM (ANP) - MKB-Claim is een procedure begonnen tegen DAF en zes andere vrachtwagenfabrikanten die zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. De claimorganisatie eist compensatie voor bedrijven die door die verboden prijsafspraken duizenden euro's te veel hebben betaald voor trucks.

De Europese Commissie legde de vrachtwagenfabrikanten eerder al boetes op van in totaal bijna 3 miljard euro. Met uitzondering van Scania, dat volgens Brussel wel meedeed maar tot dusver weigerde te schikken, hebben alle deelnemers aan het kartel zich bij die straf neergelegd.

De aansprakelijkheid van de fabrikanten staat daarmee vast, stelde MKB-Claim donderdag. De organisatie wil onder toezicht van een rechter tot een schikking komen, het liefst met alle bij het kartel betrokken bedrijven. Behalve DAF en Scania zijn dat MAN, Volvo/Renault, Daimler en Iveco.

DAF

,,Lukt dat niet, dan richten wij ons in de verdere procedure volledig op DAF'', aldus jurist Simon Zuurbier. ,,Alle deelnemers aan het kartel zijn hoofdelijk aansprakelijk. DAF kan daarmee voor de totale schade van het kartel worden aangesproken. De zaak kan daarmee volledig in Nederland worden uitgeprocedeerd.''

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) is ook een procedure begonnen en heeft verjaring van de claims gestopt. Deze organisatie staat voor circa negenhonderd bedrijven met in totaal 40.000 trucks. Ook transportverzekeraar TVM en verscheidene belangenbehartigers uit andere landen lieten eerder al weten te werken aan collectieve claims tegen de truckfabrikanten.


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed