Nieuws Binnenland

Mooie beursdag voor ASML en TomTom

Woensdag 19 juli 2017 17:48

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML en navigatiedienstverlener TomTom waren woensdag de absolute uitblinkers op een groengekleurd Damrak, dankzij positief ontvangen kwartaalberichten. Daarnaast verwerkten beleggers op Beursplein 5 het plotselinge vertrek van topman Ton Büchner van AkzoNobel.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,2 procent hoger op 524,25 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 825,06 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent, Frankfurt deed het wat rustiger aan met een winst van 0,2 procent.

ASML stond bovenaan de AEX met een plus van 5,8 procent. Volgens analisten heeft de chipmachinefabrikant afgelopen kwartaal sterke resultaten laten zien, waarbij zowel de omzet als winst de verwachtingen overtreft. Ook de vooruitzichten zijn wat beter dan voorzien. De goede cijfers straalden ook af op sectorgenoten Besi en ASMI, die in de MidKap 4 procent wonnen.

Galapagos

Grootste daler bij de hoofdfondsen was biotechnoloog Galapagos met een min van 3,4 procent. Beleggers deden hun aandelen van de hand na positieve onderzoeksresultaten van zijn Amerikaanse concurrent Vertex Pharmaceuticals.

Akzo won 0,3 procent. Topman Büchner vertrekt vanwege gezondheidsproblemen bij de verf- en chemiereus. Hij wordt opgevolgd door de Belg Thierry Vanlancker, die verantwoordelijk was voor de divisie Specialty Chemicals. Büchner zal niet terugkeren bij het concern. Volgens Vanlancker zullen de opsplitsingsplannen ongewijzigd worden voortgezet.

Tele2

In de MidKap was TomTom met afstand de grootste winnaar met een stijging van 9,3 procent. Het navigatiebedrijf leed een fors kwartaalverlies door afschrijvingen op zijn consumententak. De prestaties bij de kernactiviteiten waren volgens analisten echter sterk. Ook zet het bedrijf de divisie voor sporthorloges en actiecamera's mogelijk overboord en gaat het eigen aandelen inkopen.

Tele2 klom 6,5 procent in Stockholm. Het Zweedse telecomconcern verhoogde zijn winstverwachting voor heel 2017, mede door de ,,aantrekkende economie" in Nederland. Ook de cijfers van het Zweedse witgoedfabrikant Electrolux (plus 3,1 procent) vielen in de smaak.

Euro

De euro was 1,1521 dollar waard, tegen 1,1574 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 46,96 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 49,44 dollar per vat.


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed