*

Nieuws Binnenland

Aandeelhoudersvergadering AkzoNobel laat geen ruimte voor inbreng extra agendapunten

dinsdag 25 juli 2017 12:06

Elliott gepasseerd door onderneming.

(ABM FN-Dow Jones) De buitengewone aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel op 8 september heeft slechts 2 agendapunten, namelijk de benoeming van Thierry Vanlancker als nieuwe CEO en een toelichting op de gang van zaken rond het afwijzen van de overnamevoorstellen van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries. Dit bleek dinsdag bij de aankondiging van deze aandeelhoudersvergadering.

Over het eerste agendapunt kunnen de aandeelhouders stemmen, het tweede punt is ter discussie, zo bleek uit de aankondiging.

De aandeelhouders hebben geen mogelijkheid om agendapunten toe te voegen, zo werd dinsdag duidelijk tijdens een toelichting van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen aan journalisten.

AkzoNobel maakte dinsdag bij de rapportage over het tweede kwartaal bekend dat de buitengewone aandeelhoudersvergadering op 8 september zal plaatsvinden in het Hilton Hotel in Amsterdam. Dat is minder dan 60 dagen van nu en dat is de minimum wettelijke termijn voor aandeelhouders om agendapunten voor de vergadering te kunnen aandragen.

Op vragen van journalisten waarom AkzoNobel ervoor gekozen heeft om de vergadering niet op een datum te plannen, die aandeelhouders wel de tijd zou geven om agendapunten te kunnen aandragen, zei Burgmans dat veel aandeelhouders juist hebben aangegeven graag snel duidelijkheid te krijgen over het proces rond de afgewezen overnamepogingen van PPG Industries.

De activistische aandeelhouder Elliott Advisors maakte maandag in een persbericht bekend agendapunten voor de aandeelhoudersvergadering te willen aandragen. "Elke poging van AkzoNobel om de verstrekking van de noodzakelijke documenten te omzeilen, bijvoorbeeld door de stemming over de benoeming van de CEO te vertragen, of aandeelhouders de mogelijkheid te ontnemen om onderwerpen aan de agenda van de buitengewone aandeelhoudersvergadering toe te voegen, zal de vertrouwenscrisis tussen AkzoNobel en zijn aandeelhouders verergeren, terwijl de Ondernemingskamer AkzoNobel juist heeft opgedragen om die crisis te repareren", schreef Elliott maandag in zijn persverklaring.

Burgmans, die zelf in april 2018 uit de raad van commissarissen terugtreedt, benadrukte dat de raad van commissarissen en het dagelijks bestuur van AkzoNobel, bijgestaan door adviseurs van JPMorgan Cazenove, werken aan verbetering en intensivering van de relatie met aandeelhouders. Vanlancker gaf aan donderdag 27 juli een grote aandeelhoudersbijeenkomst in Londen te zullen bijwonen.

Pikant is dat op diezelfde donderdag in Amsterdam de advocaten van AkzoNobel en Elliott voor de kort geding rechter staan om de klacht van Elliott over het beleid van het bestuur van het verf- en chemieconcern inzake de overnamepoging door PPG Industries te behandelen. Elliott wil een aandeelhoudersvergadering afdwingen om te kunnen stemmen over het door Elliott en enkele andere grootaandeelhouders geƫiste vertrek van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen van AkzoNobel.

De Ondernemingskamer wees het verzoek van Elliott op 29 mei af, waarna PPG Industries besloot het bod in te trekken. Het Amerikaanse concern mag nu voorlopig geen nieuw bod uitbrengen. Elliott meent dat daarmee een nieuwe situatie is ontstaan, waarbij "AkzoNobel met een serieus gebrek aan vertrouwen tussen zijn aandeelhouders en de leiding van de onderneming kampt", zo schreef Elliott op 7 juli bij de aankondiging van de gang naar de kort geding rechter.

De zaak bij de Ondernemingskamer krijgt intussen op 20 september een vervolg, waarin de kamer zich buigt over de vraag of het gerechtvaardigd zou zijn om op verzoek van Elliott verder onderzoek te doen naar het gevoerde beleid door AkzoNobel bij het afwijzen van het overnamevoorstel van PPG Industries.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 25, 2017 06:06 ET (10:06 GMT)